Het Belang van Limburg

“2018, ga toch snel voorbij”

Rechterlij­ke uitspraak geeft Beyza met hoofddoek hoop

- Jan BEX

“Ik zou ook naar de rechter gestapt zijn met wat ik nu weet. Maandenlan­g heeft Beyza gehuild omdat ze niet naar de school van haar keuze kon”, zegt haar vader. Het vonnis van een Tongerse rechter die acht moslimmeis­jes het recht geeft hun hoofddoek op school te dragen ondanks een hoofddoeke­nverbod, geeft veel moslims hoop. Onder hen Nurkan Efe en zijn dochter Beyza uit Beringen. “De zon schijnt weer.” Vader Nurkan Efe (39) bedoelt het figuurlijk. Dochter Beyza, met hoofddoek omdat er een journalist en een fotograaf van de krant in huis zijn, kan ook weer glimlachen. “De rechter heeft ons weer moed gegeven”, zegt ze. “Eind vorige zomer heb ik beslist dat ik een hoofddoek wilde dragen. Neen, dat moest niet van mama of papa. Ikzelf wilde dat”, vertelt ze in verzorgd Nederlands.

“Ik mis mijn vriendinne­n”

Dat betekende dat ze niet naar de school van haar keuze kon, nl. middenscho­ol Sint-Jan in Beringen. “Al mijn vriendinne­n gaan daar naartoe. Maar er is een hoofddoeke­nverbod. Nu ga ik naar het KSD in Diest. Daar mag ik wel een hoofddoek dragen. Maar ik mis mijn vriendinne­n.” Waarom wil Beyza, begin mei wordt ze 13, zo graag een hoofddoek dragen? “Omdat ik vind dat het zo hoort. We waren nog op vakantie in Turkije toen ik het beslist heb. Mama en papa zeiden van nog even te wachten, maar ik vond dat het tijd was.” Haar vriendinne­n in Sint-Jan dragen geen hoofddoek. “Ik vind het erg voor hen als ze er toch een zouden willen dragen. Maar het is niet zo dat ik het niet oké vind als meisjes buiten de school geen hoofddoek willen. Daarmee heb ik geen probleem. Zoiets moet ieder voor zichzelf beslissen.”

Wordt Beyza, die overigens goede schoolresu­ltaten haalt, dan gepest in Diest? “Neen, op school zijn ze aardig tegen mij. Toch voel ik me er niet thuis. Er zijn niet veel andere moslimmeis­jes. Als ik zou mogen, wil ik terug naar Sint-Jan.” Maar daarover wil haar vader zich nog niet uitspreken.

Weer meer openheid

Beyza heeft hoe dan ook verdriet gehad. Veel verdriet. “De eerste vier maanden van het schooljaar ging ze meteen naar boven, naar haar kamer, en hoorden we haar huilen. Weet je wat haar status was op WhatsApp? 2018, ga toch snel voorbij. Haar verdriet heeft zwaar gewogen op het gezin. Nu gaat het beter”, getuigt haar vader. “Ik ben met de schooldire­ctrice gaan praten, een vriendelij­ke vrouw. We hebben afgesproke­n dat Beyza wat meer aandacht zou krijgen. Ik mag niets kwaads zeggen over de school. Men is heel correct. Dat neemt niet weg dat Beyza naar een school gaat die niet haar keuze is. Had ik toen geweten wat ik nu weet, was ik ook naar een rechter gestapt. Ze heeft onnodig verdriet gehad. Maar de tijd was toen niet rijp. IS heeft ons moslims in een kwaad daglicht gezet. Terwijl ik, net als de meeste moslims, IS ook verschrikk­elijk vind. Godzijdank is IS nu verslagen. Ik hoop weer op meer openheid voor elkaar.” Beyza gaat nu naar een katholieke school. De school van haar voorkeur was anders ook katholiek. Maar anders dan in het GO! hanteert het katholiek onderwijs geen algemeen hoofddoeke­nverbod, maar laat het de schoolbest­uren daarin vrij.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Beyza Efe (12) en haar vader Nurkan: “Veel verdriet gehad.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Beyza Efe (12) en haar vader Nurkan: “Veel verdriet gehad.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium