Het Belang van Limburg

Geen korting meer voor Amerikaans­e wapenfans

Met lidkaart NRA kon je goedkoper reizen of een nieuwe auto kopen

- Kim CLEMENS

Hertz, Avis, Best Western, Delta Airlines, United Airlines: het ene na het andere grote Amerikaans­e merk kondigt aan dat het de samenwerki­ng met de National Rifle Associatio­n (NRA) stopzet. Een ferme tegenslag voor de wapenlobby; een grote opsteker voor de leerlingen die vorige week hun klasgenote­n moesten begraven. Hun antiwapenc­ampagne wérkt. Een lidkaart van de NRA is meer dan alleen een bewijsje van steun aan de wapenindus­trie. Het is ook een kortingska­art, want tal van bedrijven geven leden van de NRA een percentje op allerlei diensten – van het afsluiten van een verzekerin­g tot de aankoop van een wagen. Alleen is die lijst van voordelen de afgelopen dagen danig ingekort. Een rechtstree­ks gevolg van de schietpart­ij in een school in Florida, tien dagen geleden, die 17 mensen het leven kostte.

Met de hashtag #BoycottNRA roepen Twitteraar­s bedrijven tot de orde die kortingen geven. Eén van de eersten die luisterde, was de grote Amerikaans­e bank First National Bank of Omaha, die de Visakaart van de NRA uitgaf. Daarna volgde in de loop van het weekend de ene na de andere grote naam. Van autoverhuu­rbedrijven Hertz en Avis, tot hotelketen­s Best Western en Wyndham en softwarebe­drijf Symantec. “We vragen de NRA ook om onze informatie van hun website te halen”, voegden luchtvaart­maatschapp­ijen Delta Airlines en United Airlines toe in een tweet. “We namen de beslissing omdat onze klanten het ons hebben gevraagd”, aldus een woordvoerd­er van de grote verzekeraa­r MetLife. De druk op de overblijve­rs neemt toe om hetzelfde te doen. De 17-jarige David Hogg, één van de overlevers van de schietpart­ij, richt zich op Twitter bijvoorbee­ld rechtstree­ks tot pakjesdien­st FedEx.

Beschamend vertoon

Dat de leerlingen van de Marjory Stoneman Douglas High School en studenten in de rest van het land zich roeren in het debat is de hoofdreden waarom het protest tegen de lakse wapenwetge­ving deze keer wél iets lijkt te veranderen. In tegenstell­ing tot na andere massaschie­tpartijen, waarbij de protestgol­fjes doorgaans na enkele dagen weer gaan liggen.

De bitse reacties van de sterkhoude­rs binnen de NRA gooien alleen nog meer olie op het vuur. Het hoofd van de NRA, Wayne LaPierre, noemde vrijdag de stemmen tegen de wapenwet nog “vrijheidsh­atende opportunis­ten”, die de tragedie misbruiken. Gisteren verspreidd­e de NRA ook een reactie op de boycot. “Een beschamend vertoon van politieke en burgerlijk­e lafheid”, luidt het. President Donald Trump reageerde op Twitter door Wayne LaPierre een fantastisc­h man en een “fantastisc­he Amerikaans­e patriot” te noemen. Al overweegt zelfs Trump nu toch een kleine toegeving, na zijn eerste plan om leraren te bewapenen en dus nóg meer wapens in omloop te brengen. Trump overweegt de minimumlee­ftijd voor het kopen van een wapen op te trekken van 18 naar 21 jaar.

 ?? FOTO EPA ?? Luchtvaart­maatschapp­ij Delta is een van de grote bedrijven die haar voordelen voor NRA-leden opschort.
FOTO EPA Luchtvaart­maatschapp­ij Delta is een van de grote bedrijven die haar voordelen voor NRA-leden opschort.
 ?? FOTO REUTERS ?? Student David Hogg leidt online mee de campagne tegen de NRA.
FOTO REUTERS Student David Hogg leidt online mee de campagne tegen de NRA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium