Het Belang van Limburg

Groenewege­n maakt zelfs Démare belachelij­k

Sinds de Champs-Elysées is de opmars van Amsterdams ‘Jerommeke’ niet meer te stuiten

- Hugo COOREVITS

(lacht) Het gaat oerend hard met Dylan Groenewege­n. Qua pure sprint heeft de 25-jarige Amsterdamm­er het voorbije half jaar de kloof gedicht met Cavendish en de Kittels van deze wereld. En nu begint hij ook al te winnen in het Belgische openingswe­ekend. “Deze steekt er ver bovenuit”, zei Groenewege­n na toch al zijn vierde zege van het seizoen. Zelden werden Arnaud Démare - toch de winnaar van MilaanSanr­emo 2016 - en Sonny Colbrelli in een sprint zo belachelij­k ver op achterstan­d gezet als op de licht dalende kaarsrecht­e Brugsestee­nweg in Kuurne. Sinds zijn machtsontp­looiing op de Champs-Elysées van juli vorig jaar is de opmars van de volksjonge­n uit de Amsterdams­e Rivierenbu­urt dan ook niet meer te stuiten.

Vorig jaar begon hij pas in april te winnen en sloot de man met de enorm dikke dijen met zeven zeges af. Nu pakte hij al loepzuiver een Viviani-in-topvorm in de openingsri­t van de Dubai Tour, won hij met sprekend gemak twee ritten in de Ronde van de Algarve en gisteren mocht de concurrent­ie blij zijn dat ze mee op de foto stonden. “Dit was iets zwaarder, maar vooral kouder. Met de ijzige wind erbij en de Oude Kwaremont als breekpunt was het enorm lastig. Ik lag daar tien seconden achter, terwijl er een grote groep wegreed. Ik zat daar even in het tweede pak, we hadden helemaal geen controle

Xmeer over de wedstrijd. Maar dankzij de hulp van Bert-Jan Lindeman en Timo Roosen raakte ik opnieuw in de kop van de wedstrijd. Eerst wou er niemand met ons meerijden, maar daarna nam Astana gelukkig over”, deed Groenewege­n het verhaal.

“Ik denk dat deze zege het mooiste bewijs is van de progressie die ik maak. Twee jaar geleden eindigde ik hier al eens vierde. Toen was ik nog niet sterk genoeg. Nu kon ik het voor de ploeg afmaken. Niet dat ik de voorbije maanden speciaal trainde. Ik ben gewoon heel goed uit de winter gekomen en ben wat sterker geworden.

Hoeveel watt ik dan meer trap? Dat blijft geheim, dat mag ik niet zeggen van mijn trainer.

(grijnst) Dit pluchen ezeltje (de Dylan GROENEWEGE­N

LottoNL-JUmbo trofee van Kuurne-Brussel-Kuurne, nvdr.) behoort eigenlijk Maarten Wynants toe. Hij zette me perfect af. Even was ik bang dat Julien Vermote te ver weg was gereden, maar uiteindeli­jk lukte het in de laatste 150 meter. Ik zat lekker in het wiel van Démare en dichtte gemakkelij­k de kloof van 60 meter.”

Dromen van Primavera

Nederland heeft met Groenewege­n niet enkel voor het eerst sinds Blijlevens opnieuw een wereldspri­nter, er huist meer in deze man dan alleen maar dynamiet in zijn megadijen. Niet

dat hij direct van plan is om de omslag te maken van sprinter naar klassiek renner, maar diep binnenin wil hij op termijn bewijzen dat hij amper vier jaar geleden niet toevallig de Ronde van Vlaanderen bij de U23 won, tegen onder anderen Tiesj Benoot. “Mijn eerste doel blijft zo veel mogelijk ritten winnen in alle grote ronden van de wereld. Sprinten blijft mijn ding, maar op deze manier kan je ook mooie wedstrijde­n winnen”, stelde Bowling Ball, zoals hij in het peloton weleens wordt genoemd. “Ik rijd Parijs-Nice als aanloop naar mijn klassieker­s. Ik start dit jaar ook in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen - waar ik vorig jaar toch al vijfde was - en verder staan de Scheldepri­js en Parijs-Roubaix op mijn programma.”

Een bucket list zoals Cavendish er één had toen hij prof werd, beweert Groenewege­n niet te hebben. “Dat is nu moeilijk om te zeggen. Dan komt die vraag elk jaar weer terug”, zei de volksjonge­n gevat. “Maar ik wil ooit Milaan-Sanremo winnen. En natuurlijk nog méér Touretappe­s, dat zou heel mooi zijn. Ik had nu al de Primavera willen rijden, maar de ploegleidi­ng denkt daar misschien terecht anders over met het oog op Gent-Wevelgem. Kijk, als je op de Champs-Elysées wint, dan hoor je bij de beteren. Sinds die dag voel ik ook dat de andere grote sprinters me respectere­n. Of alles daarna mogelijk is, dat zoek ik de volgende jaren uit. Ik heb helaas geen glazen bol.”

Deze pluchen trofee hoort eigenlijk Maarten Wynants toe, hij zette me perfect af

 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Maarten Wynants feliciteer­t zijn winnende kopman.
FOTO PHOTO NEWS Maarten Wynants feliciteer­t zijn winnende kopman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium