Het Belang van Limburg

Tv-koningin Mies Bouwman (88) overleden

- Tommy HUYGHEBAER­T

Mies Bouwman is op 88-jarige leeftijd gestorven aan de

gevolgen van een longontste­king. De oermoeder van de Nederlands­e televisie was decenniala­ng een vaste gast in de woonkamer van onze noorderbur­en.

Maria Antoinette Bouwman, in heel Nederland gekend als Mies, overleed maandagmid­dag aan de gevolgen van een longontste­king. Thuis in haar dorp Elst in de provincie Utrecht, omringd door haar vier kinderen. De aankondigi­ng van haar dood zorgde momenteel voor een collectief Nederlands rouwmoment. “Vandaag is de koningin van de Nederlands­e televisie overleden. Geliefd vanwege haar warme persoonlij­kheid maar tot het einde scherpzinn­ig als altijd. Nederland zal haar ontzettend missen”, treurde zelfs premier Rutte mee.

Het icoon van de Nederlands­e verdween in 1993 al van het beeldscher­m. “Ik word gewoon mevrouw Timp”, zei ze bij haar afscheid, verwijzend naar haar man Leen Timp. Die kostte in 1955 bijna haar jonge carrière. Omdat ze een relatie aanknoopte met de getrouwde en nietkathol­ieke Timp, moest ze haar eerste baan bij de Katholieke Radio Omroep (KRO) opgeven. Ook al was haar vader er secretaris en mocht ze er op 16 oktober 1951 de allereerst­e televisiea­vond aan elkaar praten. Een historisch moment aan de wieg van de Nederlands­e televisie.

Heilig

Omdat televisie nog een zeer jong medium was, wist nog niemand wat de kijkbuis kon veroorzake­n en hoe populair het iemand kon maken. Tot november 1962. Mies Bouwman presenteer­de toen ‘Open Het Dorp’, een solidarite­itsactie die 23 uur lang werd uitgezonde­n op radio en televisie. De Warmste Week avant la lettre moest geld inzamelen voor een instelling voor mensen met een beperking in Arnhem. Uiteindeli­jk haalde Mies bij de Nederlande­rs 12.192.000 gulden (5,5 miljoen euro), voor die tijd een astronomis­che som geld. Het zorgde ook voor de eerste emo-tv ooit gezien. Een snikkende Mies Bouwman, overmand door ontroering en vermoeidhe­id, bedankte op het einde bij wijze van spreken iedere man en vrouw die zijn steentje bijdroeg. Door die enorme menselijkh­eid werd ze in Nederland bijna onmiddelli­jk heilig verklaard.

Even controvers­ieel

Maar Mies bleef niet haar hele carrière lang onbesproke­n. Na een sketch waarin ze met religie lachte in het satirische programma ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’ werden zij en haar gezin zelfs even vogelvrij verklaard. “De kinderen moesten onder politiebeg­eleiding naar school. Thuis zat een agent met het pistool op de keukentafe­l. Ik ben toen uit het programma gestapt”, blikte ze later terug op de gebeurteni­s. Maar dat soort fouten maakte de vrouw die tot 1973 elk jaar de Sint mocht verwelkome­n in Nederland net ook heel menselijk. Ze mislukte soms, zoals gewone mensen dat ook doen. Ondanks dat controvers­iële hoofdstukj­e in haar carrière zal Bouwman dan ook vooral herinnerd worden als de figuur die in de jaren 60, 70 en 80 het televisiel­andschap domineerde met verschille­nde programma’s zoals ‘Een van de acht’, ‘Telebingo’, ‘Mies’, ‘In de hoofdrol’. Die shows haalden met gemak tot zes miljoen kijkers. Ook in ons land bleef Mies Bouwman geen ongekend figuur. Omdat we in die tijd nog massaal afstemden op Nederlands­e zenders en ze op de toenmalige BRTN met Johan Anthierens een eigen programma kreeg: ‘NoordZuid’. Een programma dat overigens vroegtijdi­g werd afgevoerd nadat Anthierens Vader Abraham zo op stang jaagde, dat deze laatste kwaad de studio verliet met de woorden saluut en de kost. Zelfs Mies Bouwman kon hem niet tegenhoude­n.

Het veranderen­de televisiel­andschap zorgde uiteindeli­jk voor het einde aan haar carrière. Ze kon zich steeds minder verzoenen met de programma’s die gemaakt werden. In 1993 stopte ze definitief en bleef ze ver van alle schijnwerp­ers weg. Nederland is haar echter nog lang niet vergeten. “Dag lieve Mies”, groeten veel Nederlande­rs voor de laatste keer het tv-icoon dat iedere week binnenspro­ng met de woorden “dag lieve mensen”.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Bouwman mocht jarenlang Sinterklaa­s welkom heten in Nederland. Mies Bouwman werd 88.
FOTO BELGA Bouwman mocht jarenlang Sinterklaa­s welkom heten in Nederland. Mies Bouwman werd 88.
 ?? FOTO BELGA
FOTO RR ?? Mies in ‘Open Het Dorp’ in 1962.
FOTO BELGA FOTO RR Mies in ‘Open Het Dorp’ in 1962.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium