Het Belang van Limburg

“Dit was een sprookje”

TILWITH DI GIROLAMI wint en verliest finale in Zuid-Afrika

- Johan MULDERS

Tilwith Di Girolami (TC Maaseik, B-15/2) trok naar Zuid-Afrika om haar eerste ITF-puntje te behalen. Het werden er vijftig, goed voor een stijging met liefst duizend plaatsen. In haar eerste week ginds won ze het tornooi in Potchefstr­oom en in de tweede week verloor ze er de finale. “Voor mij was dit een sprookje”, blikt de 14-jarige Breese terug. In het verleden werd Tilwith al eens Vlaams kampioen bij de 9en de 14-jarigen en als 11-jarige won ze al een prestigieu­s tornooi in Frankrijk, maar nu verbaasde ze iedereen met haar sterke prestaties in Zuid-Afrika. “Omdat haar voorbereid­ing niet goed was”, verduideli­jkt haar trotse papa Fausto. “Tijdens de kerstvakan­tie moest ze forfait geven voor enkele tornooien met een rugblessur­e, als gevolg van een slechte houding. Daardoor kon ze vooraf niet zo veel trainen. Toen ze op de luchthaven stond, mocht ze niet vertrekken, omdat haar papieren niet in orde waren. ‘Nu ook dat nog’, was mijn eerste reactie. Twee dagen later kon ze gelukkig wel vertrekken met de groep van Tennisdel Genk.”

“Een dag later moest ik al spelen, waardoor ik maar weinig tijd kreeg om mij aan te passen aan de warmte en de ondergrond”, doet Di Girolami haar verhaal. “Niet zo evident na die lange vlucht. Ik begon daarom met weinig vertrouwen aan mijn eerste wedstrijd”.

“Ik won nipt met twee keer 7-6. Nadien won ik al mijn wedstrijde­n in twee sets. Pas in de halve finale van het tweede tornooi verloor ik mijn eerste set. Na twaalf zeges op rij verloor ik de finale van een Italiaanse, omdat ik te weinig probeerde. Vaak moest ik spelen tegen meisjes die ouder waren. De voorbije maanden schreef ik mij in voor meerdere tornooien, maar het was telkens afwachten of ik mocht meespelen, omdat ik geen punten had. Nu is dat probleem van de baan. Hier kan ik veel vertrouwen uit putten.”

Leeuwen

Trainen doet Di Girolami al enkele jaren in het topsportce­ntrum in Wilrijk en ze verhuisde dit seizoen tevens van De Boneput naar TC Maaseik omwille van haar trainer Tom Devries. “In Zuid-Afrika was Carl Van Capellen mijn coach. In totaal waren we met elf personen daar. We zijn één keer naar de leeuwen gaan kijken. Het was er heel warm. Wat een verschil met hier. Van de waterschaa­rste hebben we niets gemerkt, integendee­l. Het regende er een paar keer, zodanig zelfs dat er één dag niet werd gespeeld en dat was heel lang geleden. In de euforie ben ik wel mijn tweede beker vergeten. Normaal bel ik weinig naar thuis, maar nu was de afspraak dat ik zou bellen na iedere zege en ik heb tot de laatste dag moeten bellen”, lacht ze.

GYMNASTIEK

Tilwith DI GIROLAMI

BAANWIELRE­NNEN

 ?? Foto JAN VAN DER PERRE ?? Tilwith Di Girolami vertrok met twee dagen vertraging naar Zuid-Afrika, omdat haar papieren niet in orde waren.
Foto JAN VAN DER PERRE Tilwith Di Girolami vertrok met twee dagen vertraging naar Zuid-Afrika, omdat haar papieren niet in orde waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium