Het Belang van Limburg

Zwaarste avondspits van het jaar

Winterprik legt luchthaven lam: 130 vluchten geschrapt

- Roel DAMIAANS

Koning Winter heeft de pendelaars gisteravon­d getrakteer­d op de zwaarste avondspits van het (voorlopig nog jonge) jaar. Op een piekmoment stond er in heel Vlaanderen 500 km file, waarvan de helft op de snelwegen. De sneeuwval en ijzel maakte het erg gevaarlijk in het verkeer.

HASSELT -

Ondanks de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie bleven grote ongevallen uit. Het Vlaams Verkeersce­ntrum had de automobili­sten via de radio en eigen website uitvoerig gewaarschu­wd. Het piekmoment lag op 17.30 uur, toen stond er maar liefst 250 km file op de Vlaamse snelwegen. Vooral de Brusselse Ring zat potdicht, met extra rijtijden die opliepen tot drie uur. De maximumsne­lheid werd via dynamische verkeersbo­rden verlaagd naar 70 of 90 km/u. Het Agentschap Wegen en Verkeer strooide maar liefst 1.200 ton zout.

Geschrapte vluchten

Op de luchthaven in Zaventem was er ook hinder door het winterweer. De sneeuwval bemoeilijk­te de zichtbaarh­eid voor de piloten en de ijzel veroorzaak­te gladheid op de start- en landingsba­nen. Er kon maar één baan sneeuwvrij gemaakt wor- den, wat leidde tot enorme vertraging­en. Brussels Airport zag zich genoodzaak­t om 130 vluchten te schrappen. Vervoersma­atschappij De Lijn kampte gisteren met problemen op alle lijnen in Vlaams-Brabant. Ook in Limburg was het openbaar vervoer grondig verstoord door het winterweer. Over heel Limburg reden de bussen met vertraging­en van 10 tot 45 minuten, afhankelij­k van de regio. Verder viel de overlast door de sneeuw in onze provincie al bij al nog mee.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Ook in Limburg kleurden de wegen tegen de avond wit, al bleef grote verkeersch­aos in onze provincie uit.
FOTO JEFFREY GAENS Ook in Limburg kleurden de wegen tegen de avond wit, al bleef grote verkeersch­aos in onze provincie uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium