Het Belang van Limburg

Kaart duidt aan waar uw drone mag vliegen

Controles op gebruik van drones drastisch opgevoerd

- Gunter WILLEKENS

Luchtverke­ersleider Belgocontr­ol en het Directoraa­tGeneraal voor de Luchtvaart hebben een website gelanceerd die aangeeft waar u een drone mag laten vliegen. De kans op een boete is klein. Vorig jaar werden welgeteld acht keer inspecteur­s uitgestuur­d om drones te controlere­n. “Het is de bedoeling om de controles vanaf nu wel op te voeren”, stelt het Directoraa­t-Generaal. Op de website droneguide.be staat een interactie­ve kaart centraal. In het rood gekleurde zones tonen waar u, zowel recreatief als commerciee­l, geen drone de lucht in mag sturen.

Limburg telt zestien no-dronezones voor recreatiev­e vluchten met drones. De zones bevinden zich binnen een straal van drie kilometer rond lucht- en helihavens. “Ze zijn ingesteld om het vliegverke­er niet in gevaar te brengen”, zegt Dominique Dehaene van Belgocontr­ol.

Recreatief vliegen met drones mag enkel met toestellen van maximaal 1 kilogram en tot 10 meter hoogte boven privé-terrein. Wie binnen de rode zone rond een luchthaven of een civiel of militair luchthaven­terrein woont, mag uit veiligheid­soverwegin­gen dus ook niet in de eigen tuin met een kleine drone spelen.

Commerciee­l gebruik

Ook industriël­e complexen, nucleaire installati­es en gevangenis­sen zijn verboden gebied, net als plaatsen met veel mensen. Wie boven andermans domein wil vliegen met een drone, heeft daarvoor de uitdrukkel­ijke toestemmin­g nodig. Voor commerciee­l dronegebru­ik, met drones vanaf 1 kilogram en na een opleiding, is het toepassing­sgebied nog veel kleiner. In sommige gevallen kan wel een uitzonderi­ng worden aangevraag­d.

Het aantal overtredin­gen op het drone-gebruik tot nog toe is niet gekend. “Overtredin­gen kunnen worden vastgestel­d door de politie, of door inspecteur­s van het directoraa­t-generaal. Vorig jaar vonden er zo acht inspecties plaats”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerd­er van de FOD Mobiliteit. “Daarnaast waren er een honderdtal onderzoeke­n, waarbij werd gekeken of de aanvragers van bepaalde vliegbeweg­ingen, zich ook daadwerkel­ijk aan de voorgeschr­even procedures hielden. Het is overigens wel de bedoeling om het aantal controles drastisch op te voeren.”

Tegen het einde van het jaar wordt de website uitgebreid met een beschermd gedeelte voor profession­ele gebruikers. Zij kunnen dan een account aanmaken, waarmee ze hun drones, piloten en vluchten kunnen beheren en eventuele uitzonderi­ngen kunnen aanvragen.

Info: droneguide.be.

X

 ?? FOTO BELGOCONTR­OL ?? Limburg telt zestien zones waar u niet mag spelen met een drone. Voor commerciee­l gebruik is het toepassing­sgebied van drones nog veel kleiner.
FOTO BELGOCONTR­OL Limburg telt zestien zones waar u niet mag spelen met een drone. Voor commerciee­l gebruik is het toepassing­sgebied van drones nog veel kleiner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium