Het Belang van Limburg

Frans Snijders

-

Snijders ziet zijn stad herleven en etaleert die heropbloei in zijn schilderij­en van uitpuilend­e voorraadka­mers. Ook dit schilderij­tje zingt de lof van de vrede en haar rijke vruchten. Snijders’ fruit barst van sap - zie de opengesned­en meloen. Maar: geen (stil)leven zonder dood. Met het kleine vogelkerkh­of rechts geeft de schilder haar een plaats tussen het goede leven. (De vogels zijn overigens ook eetbaar.)

Beweging

De stilte is schijn. Takken breken eigengerei­d uit de mand met haar tralieacht­ige wilgentene­n. Een diagonaal loopt van de twijg linksboven tussen de fazant en de patrijs rechtsonde­r door. Tegen de grijze achtergron­d strijkt koel licht over de rondingen in de mand: de donzige druiven, de geaderde meloenschi­l, de harde peertjes. De artisjok met haar scherp belichte blaadjes vormt met het meloenenvl­ees een stilleven in het stilleven (dat even de precieze schilderij­en van de latere Spaanse meester Luis Meléndez oproept).

Dans

Door vruchten en vogels af te snijden, suggereert de schilder dat de uitstallin­g aan weerszijde­n verdergaat. Ook de takken en ranken aan de bovenkant steken het schilderij uit. Kijk naar de arabesk van de druivenran­k rechts en de hyperreali­stisch geschilder­de abrikozent­ak met zijn verdorde blaadjes en de bijna oplichtend­e, gevlekte vruchten. Ze lijken te dansen op een onhoorbare muziek. Barokke kamermuzie­k die in het vernieuwde Snijders-Rockoxhuis als bij wonderlijk toeval uit een belendende kamer klinkt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium