Het Belang van Limburg

DE ESSENTIE Kolonisati­e 2.0

-

Begin deze week streek zowat de hele smartphone-industrie neer in Barcelona voor het World Mobile Congress, de jaarlijkse hoogmis van de telecommun­icatie. Al op de luchthaven kon je er niet naast kijken: het machtsvert­oon waarmee het Chinese Huawei de aandacht opeiste.

Even indrukwekk­end is het machtsvert­oon waarmee Huawei de telecommar­kt heeft ingepalmd. Huawei verkocht vorig jaar 153 miljoen smartphone­s en boekte een omzet van 75 miljard euro. Huawei was in het vierde kwartaal van 2017 samen met Xiaomi het enige merk in de top vijf dat zijn marktaande­el nog zag toenemen. Dat verbaast niemand. Huawei brengt al enkele jaren hippe en kwalitatie­ve producten op de markt. Daarbij koppelt het bedrijf zich graag aan chique en gereputeer­de Europese merken: camera’s van Leica, ontwerp van Porsche Design. Maar er is iets aan de hand met Huawei. Huawei is namelijk niet zomaar een producent van leuke multimedia­spullen. Huawei is niet meer of niet minder dan de technologi­sche lange arme van de Chinese overheid, ook al is het strikt genomen geen staatsbedr­ijf. De Amerikaans­e inlichting­endiensten CIA en FBI adviseerde­n burgers zopas om geen apparaten van Huawei en ZTE te kopen. Ze zouden zo lek zijn als een zeef en hun data delen met de Chinese inlichting­endienst. Amerikaans­e overheidsd­iensten wordt zelfs verboden om met Huawei in zee te gaan.

Door Guido CLOOSTERMA­NS

En wat blijkt? In ons land draaien alle telecomnet­werken op Chinese hardware. Volgens kenners als enige land in Europa. Bij de uitrol van het ultrasnell­e 5G-netwerk werken zowel Proximus als Telenet bovendien samen met hetzelfde Huawei, dat zich de voorbije jaren dankzij een nagenoeg eindeloze stroom aan overheidsg­eld opwerkte tot de wereldwijd grootste leverancie­r van mobiele netwerkapp­aratuur, ten koste van Europese bedrijven zoals Ericsson en Nokia. Het is verontrust­end dat ons land, onder het mom van vrijhandel, cruciale infrastruc­tuur in handen geeft van een land dat er niet voor terugdeins­t om zijn economisch­e macht voor politieke doeleinden in te zetten. “België wordt een cyberkolon­ie van China”, aldus professor Bart Preneel in De Standaard. Ja maar, horen we u al zeggen, de Amerikanen hebben ons ook bespioneer­d. Dat klopt, maar tot nader bericht zijn de VS nog steeds een bondgenoot en een democratie. China is geen van beiden, en zelfs op weg naar een ordinaire dictatuur.

En dus zal het u niet verbazen dat de zijderoute die ons straks de zelfrijden­de elektrisch­e auto levert, volgeladen met data terug naar China vertrekt. Zo weet de Chinese geheime dienst straks niet alleen wat onze bedrijven uitrichten, maar ook wat er in uw koelkast ligt, welke boeken u online bestelt en welke pikante video u hebt gedownload. En als u kunst bekijkt van Ai Weiwei klinkt er in Peking allicht een alarmsigna­al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium