Het Belang van Limburg

“Om twee uur ’s nachts werd ik wakker door de kettingzag­en”

Auto vernield door gesneuveld­e boom

-

In de straat IJskelder in HeusdenZol­der is in de nacht van donderdag op vrijdag een grote boom omgewaaid. Er vielen geen gewonden, maar de straat was wel enige tijd onbereikba­ar. “Onze auto is naar de vaantjes, maar wij zijn gelukkig ongedeerd”, zeggen de bewoners. Bewoners Sam Ratajczak (48) en zijn partner Annemarie Loos (48) sliepen op het moment van de feiten. “Rond 1.30 uur hoorden wij plots een ongelofeli­jke knal. Ik dacht eerst dat het een ontploffin­g was in onze garage”, zegt Ratajczak. “Wij zijn dan samen naar beneden gegaan en zagen voor ons huis een omgewaaide boom die op de auto lag. We hebben meteen de brandweer en de politie gebeld. Die waren snel hier. Onze auto is ernstig beschadigd, net als onze voortuin. Ons huis ligt vlak aaneen privédomei­n met veel bomen. Ik denk dat de wortels van de bomen niet diep genoeg in de bodem zitten, omdat de grond veel te vochtig is hier.”

Preventiev­e controle

Het is niet de eerste keer dat er een boom omwaait in IJskelders. “We wonen hier nu 17 jaar maar de laatste tijd hebben al meerdere bomen het begeven. We wonen hier heel graag: er is veel groen en het is rustig”, gaat Ratajczak verder. “Maar sinds gisterenna­cht hebben we toch een schrik gepakt. We gaan bij de eigenaar van de grond langs om te kijken of hij preventief de stabilitei­t van de andere bomen kan nakijken. Gelukkig zijn we ongedeerd. Mijn partner was blij dat ze niet alleen thuis was”, besluit de man.

Geert Deferme, de buurman van het koppel, heeft in de bewuste nacht ook niet veel slaap gezien. “Ik was om middernach­t nog gaan wandelen met onze hond. Toen we om 2 uur wakker werden door de kettingzag­en van de brandweer, dacht ik ‘een uur eerder en ik lag misschien onder de boom’.”

 ?? FOTO ZB ?? De wagen van het koppel raakte ernstig beschadigd.
FOTO ZB De wagen van het koppel raakte ernstig beschadigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium