Het Belang van Limburg

KRC GENK: kan niet meer fout gaan

- Roger COX

We zouden er de universite­it van Hasselt nogmaals op kunnen loslaten. Op de kansbereke­ning van Genk voor play-off 1. Maar veel zin heeft dat niet. We zullen op een getal uitkomen dat heel dicht de 100% benadert. Anders gezegd, als de wereld tussen nu en 1 april niet vergaat, zullen de Genkies, die zaterdag met de kleinste score wonnen van Waasland-Beveren, rond die datum aan play-off 1 beginnen. En dat is geen grap. “Eind december was er nochtans niemand in de club die nog in deze afloop geloofde”, aldus een opgeluchte Philippe Clement.

De 43-jarige Antwerpena­ar glom op zijn Freethiel van trots. Maar tegelijker­tijd temperde hij tijdens de persconfer­entie zijn enthousias­me, want hij zat nu eenmaal aan de foute kant van de moderator. “Ik zit nu 26 jaar in het voetbal”, aldus de Fille. “Welnu, dit was voor mij in die hele periode de moeilijkst­e match. Ik ben erg blij dat ik hier in Beveren veel mensen heb teruggezie­n. Ik ben hartelijk ontvangen. Wat ik ook wel verwacht had.”

VIJANDIGE THUISFANS

Maar er was ook het vrij hatelijke onthaal door de thuisfans. “En dat heeft mij geraakt”, vervolgde Clement. “Je hoort die spreekkore­n wel langs de zijlijn. Leuk is anders. Ik heb hier per slot van rekening zes maanden lang elke seconde het beste van mezelf gegeven. Maar goed, ik begrijp het. Supporters zijn verknocht aan hun club en bekijken de zaken door die bril. Mijn overstap naar Genk lag voor hen gevoelig, het was niet aangenaam om die te incasseren. Dat ik misschien blij moet zijn met hun compliment­jes, omdat het aantoont dat ik hier iets heb neergezet? Euh, ik krijg toch liever andere compliment­en.”

BIBBEREN IN SLOT

Echte steunbetui­gingen had hij tijdens de wedstrijd wel gekregen van de Genkse fans. Toch besefte Clement dat zijn ploeg op speel-

dag 29 één van zijn mindere matchen had gespeeld.

“Na een goeie start kregen we het twintig minuten moeilijk. Waasland-Beveren zette veel druk en maakte de ruimtes klein. Het was voor onze sterkhoude­rs heel lastig om iets te creëren. Maar zij bleven ook zonder bal wel werken. Met de inbreng van Buffel en de terugkeer naar een 4-3-3 na de rust kregen we weer meer controle. En dan is het geen toeval dat we op stilstaand­e fase de match konden openbreken. Jammer dat we met tien man eindigden (Mata kreeg rood, nvdr.). Het werd toen nog afzien. Bij die kopbal van Thelin stond mijn hart even stil. Maar eind goed al goed.”

TOP DRIE IN VIZIER

Genk mag zich meteen opmaken voor tien topwedstri­jden. “Ik ben blij dat we die eerste matchbal gegrepen hebben”, aldus Clement. “Helemaal zeker is playoff 1 nog niet. Maar we zijn er heel dichtbij. Dit is een ongeloofli­jk grote stap. Vooral mentaal hebben we progressie gemaakt. In december zaten we onder de grond. Nu is er euforie in de kleedkamer. De bekerfinal­e en play-off 1, niemand geloofde bij mijn komst dat het nog kon. Nu zijn we zo ver.”

En komt, bij halvering van de punten, de top drie zelfs weer in het vizier. Was dat niet de doelstelli­ng die de clubleidin­g had vooropgest­eld?

“Laat maar zitten”, reageerde Clement laconiek. “Volgens mij heeft de club ook toegegeven dat het uitspreken van die ambitie de grootste fout was die dit seizoen gemaakt werd. Laat ons die niet opnieuw maken.”

Een ezel...

 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? ‘Welkom Judas’. De overstap van Philippe Clement naar KRC Genk ligt de Beverse fans nog zwaar op de maag.
Foto JEFFREY GAENS ‘Welkom Judas’. De overstap van Philippe Clement naar KRC Genk ligt de Beverse fans nog zwaar op de maag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium