Het Belang van Limburg

Lege scholen

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Liliana Casagrande

In Hasselt kamperen ouders voor een aantal schoolpoor­ten. In zo’n vijf van de 27 scholen zitten de eerste kleuterkla­sjes al redelijk vol met broers en zusjes, want die krijgen voorrang. Dus is er niet veel ruimte meer voor nieuwe kinderen. De volle scholen zijn al jaren dezelfde: het zijn de methodesch­olen en een school naast een crèche met lange openingsur­en. In alle andere scholen is er plaats zat. In Hasselt staan zelfs 200 van de 1.200 plaatsen voor de kleinste kleuters gewoon leeg. Ooit is iemand ergens in Vlaanderen met kamperen gestart en intussen denkt iedereen dat overal alle scholen vol zitten. Sommige ouders vinden zelfs dat het er gewoon bij hoort. Minister van Onderwijs Hilde Crevits wil van dat kamperen af. Iedereen eigenlijk. In een tijd waar alles online gebeurt, is het zeer vreemd dat je voor een inschrijvi­ng naar een school moet met een tent en twee jassen over elkaar. Dus werken minister en parlement aan een eenvoudig digitaal registrati­esysteem voor heel Vlaanderen. Als er meer kinderen dan plaatsen zijn, is het straks degene die het dichtst bij de school woont, die de plek krijgt. En niet meer de beste kampeerder. Dat lijkt logisch, maar ook dat zal voor protest zorgen. Want met de woonplaats van oma en opa houdt de computer bijvoorbee­ld geen rekening. En vaak zijn het de grootouder­s die voor en na school voor de kinderen zorgen. Ander punt is dat ouders misschien alleen nog in de buurt van goede scholen willen wonen. En dan krijg je naast witte scholen ook nog eens witte buurten.

Een gemeente kan trouwens al enkele jaren beslissen om alle kinderen online in te schrijven, daar zijn nu ook al regels voor. In Beringen, Leopoldsbu­rg en Houthalen-Helchteren doen ze dat al. In Hasselt niet omdat dan de directeurs van lege scholen tegen ouders zouden moeten zeggen: wij kunnen u geen plaats geven. In Houthalen-Helchteren hebben ze sinds de invoering van het online systeem elk kind zijn school van voorkeur kunnen geven. In dat geval is die online registrati­e eigenlijk dus ook gewoon compleet overbodig. Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, heeft al eerder gezegd dat hij niet voor zo’n systeem voor heel Vlaanderen te vinden is, omdat we geen problemen moeten creëren waar er geen zijn. Intussen is er nog een ander verhaal in de maak: kleine kinderen worden groot en gaan straks naar het middelbaar onderwijs. Dus ook daar duiken misschien binnenkort kampeerder­s op. Ook als er geen probleem is, kan het toch zijn dat mensen elkaar zo opjutten dat ze er wel een van maken. Want ook daar zijn we in deze digitale tijden verschikke­lijk goed in.

In Hasselt staan zelfs 200 van de 1.200 plaatsen voor de kleinste kleuters gewoon leeg. Ooit is iemand ergens in Vlaanderen met kamperen gestart en intussen denkt iedereen dat overal alle scholen vol zitten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium