Het Belang van Limburg

“Tijd om voorbeelde­n te stellen”

Ministers eisen harde straffen nadat deelnemers trouwstoet snelweg blokkeren

- Marc KLIFMAN

Op basis van beelden en getuigenis­sen probeert de politie de autobestuu­rders te identifice­ren van een hallucinan­te trouwstoet op de A12 ter hoogte van Meise (Vlaams-Brabant). Ze raasden er zaterdagav­ond over de pechstrook, stonden stil op de snelweg, vuurden een confettika­non af en gooiden midden op de weg de bruidegom in de lucht. Ministers Ben Weyts en Jan Jambon (N-VA) eisen harde straffen. Een bestuurder die achter de trouwstoet reed, kon het waanzinnig­e gebeuren met zijn dashcam filmen. De beelden laten weinig aan de verbeeldin­g over. Op de A12 richting Brussel leidde een trouwstoet omstreeks 17.30 uur in Meise ineens tot een enorme chaos. “Een levensgeva­arlijke situatie”, zegt de maker van de beelden. “Niet alleen werd er heel traag gereden op de snelweg, er werd zelfs stilgestaa­n. Andere auto’s raasden dan weer over de pechstrook. Voortduren­d getoeter, kilometers lang werd er met vier knipperlic­hten gereden. Er werd zelfs een confettika­non afgevuurd.”

Op de beelden is ook te zien dat de deelnemers van de trouwstoet ineens uitstappen en de bruidegom op het midden van de snelweg met zijn allen in de lucht gooien. “Weerzinwek­kende beelden”, reageerde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gisteren onmiddelli­jk nadat hij het filmpje zag. “Dit is levensgeva­arlijk hyperegoïs­me. Justitie moet op basis van getuigenis­sen en beeldmater­iaal keihard optreden. Tijd dat voorbeelde­n gesteld worden. De straat is niet van hen.”

Tot vijf jaar rijverbod

Het is al de zoveelste keer dat een trouwstoet tot chaotische en risicovoll­e situaties op de snelweg leidt. De federale politie bevestigde gisteren dat er een onderzoek wordt gestart naar het wangedrag. “Dit kunnen we uiteraard niet tolereren”, zegt Guy Theyskens, woordvoerd­er van de federale politie. “Die mensen brengen andere weggebruik­ers in gevaar en denken dat de baan van hen is. Hier worden verschille­nde inbreuken vastgestel­d. Ze brengen natuurlijk ook de andere weggebruik­ers in gevaar.” Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt eveneens dat er hard wordt opgetreden. “Dat hier niet mee gelachen kan worden, mag duidelijk zijn”, zegt zijn woordvoerd­er. “De politie hoopt zoveel mogelijk beelden of getuigenis­sen te vinden om te achterhale­n om wie het gaat. Het is dan aan het parket om op basis van de bewijslast verder onderzoek op te starten.” Op de beelden is in ieder geval een Nederlands­e nummerplaa­t herkenbaar.

Hoeveel bestuurder­s uiteindeli­jk vervolgd zullen worden, is af te wachten. Eerder leidden trouwstoet­en voor de politierec­htbank al tot verschille­nde veroordeli­ngen waarbij torenhoge boetes, rijverbode­n tot vijf jaar en verbeurdve­rklaringen van de voertuigen werden uitgesprok­en.

 ?? FOTO HBVL ?? Enkele beelden uit het filmpje dat een bestuurder die achter de trouwstoet reed, kon maken met zijn dashcam.
FOTO HBVL Enkele beelden uit het filmpje dat een bestuurder die achter de trouwstoet reed, kon maken met zijn dashcam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium