Het Belang van Limburg

Ex-criminelen mogen worden ingezet als infiltrant

- Nikolas VANHECKE

De regering heeft de regels om burgers te laten infiltrere­n bij criminele bendes op papier gezet. Daarin staat zwart op wit dat ook ex-criminelen kans maken als infiltrant. Advocaat en professor strafrecht Joachim Meese, die verbonden is aan de Universite­it Antwerpen, staat erg kritisch tegenover de introducti­e van burgerinfi­ltranten bij speurwerk in ons land. Twee weken geleden heeft de federale regering het wetsontwer­p hierover ingediend in het parlement. Een opvallende passage gaat over de risicoanal­yse die de federale politie van elke infiltrant zal maken. Die gaat onder meer over de leeftijd van de infiltrant, het misbruik dat hij zou kunnen maken van zijn status, de betrouwbaa­rheid en eventuele veroordeli­ngen en betrokkenh­eid bij misdrijven. “Dit houdt in dat een persoon met een crimineel verleden niet per definitie wordt uitgeslote­n als burgerinfi­ltrant”, schrijft de regering. “Dat is net het zwakke punt”, vindt professor Meese, die in de kamercommi­ssie Justitie is uitgenodig­d om zijn licht te laten schijnen over de regels. “Vandaag mogen alleen politiemen­sen infiltrere­n. Zij moeten in pv’s nauwkeurig de waarheid schrijven over hun activiteit­en. Hoe zeker ben je dat burgerinfi­ltranten ook altijd waarheidsg­etrouw zullen vertellen over hun activiteit­en?” “Criminelen kunnen hun status als infiltrant gebruiken om een concurrent erin te luizen. We mogen niet naïef zijn: criminelen zullen ook uit eigenbelan­g infiltrant worden.”

Zelfs wapenhande­l mag

Politie en gerecht pleiten al langer voor burgerinfi­ltranten omdat ‘undercover’ politiemen­sen moeilijk ingang vinden in bijvoorbee­ld islamterre­urorganisa­ties. Dat probleem rijst ook in onderzoek naar Russische, Chinese en Oeigoerse criminele milieus.

Volgens het wetsontwer­p zullen ze daarom voortaan misdrijven mogen plegen als ze vooraf de toelating hebben gekregen van het parket. Het vergrijp mag wel niet ernstiger zijn dan de feiten die ze helpen opsporen. Ze mogen bijvoorbee­ld valse papieren gebruiken of bij een bende aan de slag gaan als chauffeur, boekhouder of bankier. Maar evengoed kunnen ze groen licht krijgen om mee te werken aan drugs- of wapenhande­l. Geweld tegen personen is uitgeslote­n, tenzij bij zelfverded­iging.

“Die toelating om misdrijven te plegen gaat zeer ver”, vindt strafpleit­er Joris Van Cauter. “Het is problemati­sch dat burgers straffeloo­s feiten mogen begaan. Het doel heiligt duidelijk de middelen. Ik vraag me af of het Grondwette­lijk Hof dit zal tolereren.” Volgens de regering worden de burgerinfi­ltranten op zes niveaus gecontrole­erd: door diverse instanties bij de politie zelf, bij het openbaar ministerie, bij de onderzoeks­rechter, bij de kamer van inbeschuld­igingstell­ing, de vonnisrech­ter en tot slot door het parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium