Het Belang van Limburg

Uw klok loopt trager door panne in Zuidoost-Europa

-

Een panne op het elektricit­eitsnet ergens in Zuidoost-Europa heeft ervoor gezorgd dat al uw digitale klokken – wekkers, de klok op uw oven en microgolf – vijf minuten trager zijn gaan lopen. De Europese netbeheerd­ers willen het probleem vandaag oplossen. U dacht misschien dat u gek geworden was de afgelopen weken. Uw wekker liep om 7 uur af, en toch was het radionieuw­s al voorbij. Of u keek op het klokje in de keuken om de kinderen van school te gaan halen, maar stond vijf minuten te laat aan de poort. Troost u: de tijd is in heel Europa op hol geslagen. En vandaag gaan ze het weer goedmaken. ‘Ze’, dat zijn de Europese beheerders van het elektricit­eitsnetwer­k. “Het is door problemen in het netwerk ergens in Zuidoost-Europa dat de problemen met de klok zijn ontstaan”, zegt Claire Camus van de koepel van Europese netbeheerd­ers. Hoe kan uw klok in godsnaam trager gaan lopen door een mankement in de stroomkabe­ls ergens in Zuidoost-Europa? Wel, uw digitale klok krijgt zijn impulsen van het elektricit­eitsnet om goed te lopen. Zo’n klok heeft een motortje dat draait op de frequentie van het lichtnet. “Dat is bij ons altijd vijftig hertz”, zegt Camus.

Dat betekent dat de spanning op het net vijftig keer per seconde verandert. “Maar de afgelopen weken is dat geen vijftig geweest, maar iets minder. Daardoor tikten de wijzertjes net iets minder snel door, en verspronge­n de digitale cijfers wat trager. Sinds de problemen halverwege januari begonnen, zijn we zo vijf minuten gaan ‘achterlope­n’.”

Smartphone­s

U denkt misschien: maar mijn smartphone liep perfect. “De klok daarvan werkt niet op het elektricit­eitsnet, maar via software”, zegt Camus. En uw polshorlog­e werkt met een kwartskris­tal dat voor stabiele trillingen zorgt. Die trekken zich dus niets aan van elektrisch­e impulsen.” Vanaf vandaag zou het probleem van de baan moeten zijn. “De netbeheerd­ers gaan de frequentie wat verhogen, waardoor de klokken vijf minuten vooruitspr­ingen”, zegt Camus. “Dan zou alles weer bij het oude moeten zijn.” Wie al proactief zijn klok wat vooruit had gezet, zal die wel weer moeten terugdraai­en. “Zulke problemen met de klok zijn alleszins zéér uitzonderl­ijk”, aldus nog Camus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium