Het Belang van Limburg

Familie vindt na 73 jaar graf verzetsman Albert Bos

"Nonkel Albert zat in werkkamp Salzgitter­Watenstedt"

- Willy VANDAEL

Na 73 jaar is er eindelijk nieuws over het lot van de Zonhovense verzetsman Albert Bos. Hij werd in 1944 aangehoude­n en gedeportee­rd naar Duitsland. Jean Vaes uit Genk zocht jaren naar aanwijzing­en over zijn vermiste oom maar vond al die tijd niets. Tot eind vorig jaar een kleine aanwijzing in een boek met namen van gedeportee­rden hem op het juiste spoor zette. “Ik ben heel tevreden dat ik het graf van nonkel Albert gevonden heb en dat ik te weten kwam wat er met hem gebeurd is,” zegt Jean. Dankzij contacten met de Duitse herdenking­soorden is zijn graf gelokalise­erd. We zijn ter plaatse geweest en hebben foto’s gemaakt van het graf en een map gemaakt met de verzamelde gegevens over onze oom.

Foto

In overleg met André Bos, zoon van Jean Bos (88), de inmiddels overleden jongste broer van Albert, hebben we Jean nog verteld wat er met zijn broer gebeurd is. “Ook hij was heel tevreden en opgelucht toen hij het nieuws hoorde.” Al die jaren had hij een foto van zijn oudste broer in zijn portefeuil­le zitten. Het was voor hem een van zijn dierbaarst­e bezittinge­n. Die foto hebben we met een herdenking­skruisje op het graf geplaatst, zegt Jean. “Mijn vader was vooral blij dat zijn broer een graf heeft,” vervolledi­gt André, zoon van Jean Bos. Jammer genoeg is Jean, de voormalige voorzitter van voetbalplo­eg SK Teut, enkele weken geleden overleden.

Sabotage

Jean Vaes startte zijn zoektocht in 2004. Maar net zoals drie officiële onderzoeke­n die na de oorlog zijn gevoerd, leverde ook zijn zoektocht aanvankeli­jk niets op. “Het spoor liep telkens dood in Breendonk,” zegt hij.

De verzetsman Albert werd opgepakt en via Hasselt naar Breendonk gebracht. Hij werd aangehoude­n ten huize van Leon Nilis, de leider van de groep. Ook hij werd dezelfde dag aangehoude­n in Hasselt. Albert, de oudste zoon van een gezin met zeven kinderen, was aangeslote­n bij het Geheim Leger. Hij pleegde sabotage, transporte­erde wapens en verzamelde inlichting­en. Die groep verstopte ook Engelse piloten. “Postuum kreeg hij daarvoor verschille­nde eretekens en hij was erkend als gewapend weerstande­r.” Telkens er mensen terugkeerd­en uit Duitsland keek de familie Bos hoopvol uit naar hun oudste zoon. “Maar hij was er nooit bij. Grootmoede­r zat vaak in een hoekje te wenen.” Later, toen de Russen mensen vrijlieten, was er opnieuw hoop in het gezin, maar ook toen was Albert er niet bij.

Werkkamp

Vorig jaar begon Jean opnieuw te zoeken. “Ik heb via e-mail alle mogelijk dossiers die van Albert zouden kunnen bestaan, opgezocht en opgevraagd. Ook ben ik opnieuw naar Breendonk gegaan. Daar heb ik een boek gevonden waarin zijn naam stond. Tot mijn verbazing stond daar zelfs een overlijden­sdatum bij: 24/03/1945 met daarachter de initialen S.W. Had ik dat de vorige keer over het hoofd gezien? Of was die info toen niet beschikbaa­r? Ik weet het niet. Verdere opzoekinge­n leerden dat SW stond voor de Duitse stad Salzgitter-Watenstedt, een stad op 500 kilometer van hier waar in de oorlog een werkkamp was en een staalfabri­ek. Ik heb daarna contact gelegd met de Duitse historica Elke Zacharias die het oorlogsver­leden in die regio beheert.”

Begrafenis­ondernemer

“Zij liet me weten dat in Salzgitter een kerkhof is met graven van ongeveer 5.000 gevangenen van de werkkampen. In de jaren tachtig heeft mevrouw Zacharias de graven toch nog een naam en gedenkplaa­t kunnen geven. Ze kon dat doen met de gegevens van een opgedoken archief van de ‘oorlogsbeg­rafenisond­ernemer’ van die stad. De begrafenis­ondernemer van destijds had in zijn archieven de graven genummerd en de namen van de mensen vermeld. Onder de namen stond ook Josephus Albertus Bos in veld 1A, rij 25, graf 4. Op de gedenkplaa­t uit 1988 stond dus ‘Josef Bos’ en dat bleek inderdaad nonkel Albert te zijn.”

 ?? FOTO WIVA ?? Jean Vaes (rechts) zocht jarenlang naar nonkel Albert. Links André Bos, zoon van de jongste broer van de verzetsman.
FOTO WIVA Jean Vaes (rechts) zocht jarenlang naar nonkel Albert. Links André Bos, zoon van de jongste broer van de verzetsman.
 ?? FOTO HBVL ?? Het graf van Albert Bos in Salzgitter.
FOTO HBVL Het graf van Albert Bos in Salzgitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium