Het Belang van Limburg

Opluchting, geen euforie

-

De 29ste speeldag bracht duidelijkh­eid voor FC Limburg. Dat STVV definitief moet afhaken voor play-off 1 hoeft geen verrassing te zijn. Na een bijzonder knappe start deemsterde­n de Kanaries helemaal weg. 13 op 42 bedraagt de oogst in de terugronde, STVV scoorde welgeteld 8 keer in 14 wedstrijde­n. Schril is het contrast met de 24 op 45 uit de heenronde, toen maar liefst 21 goals gemaakt werden.

Het uitvallen van de creatieve Ceballos en breekijzer Gueye is slechts een deel van de verklaring. Ook de overname van de club door het Japanse DMM.com en het daarmee samenhange­nde opstappen van manager Philippe Bormans verstoorde­n de rust op Stayen. Hopelijk trekken de nieuwe eigenaars er de juiste conclusies uit en zorgen ze voor een nieuwe kwaliteits­injectie. De oogst in de terugronde is niet die van een PO 1-ploeg maar van een degradatie­kandidaat. Sint-Truiden en Genk verhouden zich ook in het competitie­beeld als water en vuur. In de Luminus Arena was de komst van een nieuwe coach nodig om iedereen te doen beseffen waar de club voor staat. Clement bracht de eenheid terug op en naast het veld, verkoos performant­ie boven dominantie en haalde het beste naar boven bij zijn spelers. Kwalificat­ie voor de bekerfinal­e, in de competitie van plaats elf naar vijf, zekerheid over play-off 1 op speeldag 29: het is geen kattenpis.

Maar het is ook geen reden om euforisch te worden. Een plaats in de top zes op zich mag in Genk nooit een reden zijn voor een feestje. Wie een vaste stek in de G5 pretendeer­t, hoort er ook jaar na jaar bij te zijn in play-off 1. Iedereen mag opgelucht zijn dat de ambitie van voor het seizoen - en dat was wel degelijk de top drie nog steeds kan ingelost worden. Maar de ploeg moet vanaf zondag al vol aan de bak. Play-off 1 begint met een rechtstree­ks duel tegen AA Gent al drie weken vroeger in Genk, dat ondanks de magere puntenoogs­t de (virtuele) kloof met de nummer twee in het beste geval zelfs kan verkleinen tot… twee punten. De schijnwerp­ers zullen desondanks zondag niet op Genk-Gent gericht zijn. Alle kritische ogen kijken naar KV Mechelen-Waasland-Beveren en Eupen-Moeskroen. Hopelijk krijgen ze geen vaudeville te zien met weggeefgoa­ls en spookstraf­schoppen. Aan de (video)refs en bezoekende clubs om het Belgisch voetbal van die schande te vrijwaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium