Het Belang van Limburg

“Ervaren refs stevig in de fout”

-

“De arbitrage maakte op de voorlaatst­e speeldag geen al te beste beurt. Het valt me op dat uitgereken­d de ervaren refs het lieten afweten in het zicht van play-off 1. Erik Lambrechts, Nicolas Laforge, Bart Vertenten en Wim Smet gingen stevig in de fout, ze zullen een tandje moeten bijsteken.”

1. Rood voor Cavanda

“Ik begrijp echt niet hoe Erik Lambrechts tijdens StandardKV Mechelen de fout van Cavanda op de doorgebrok­en Bandé kan gemist hebben. Het is knap dat hij zijn fout toegeeft, maar dat zal de mensen van KV Mechelen worst wezen. Cavanda moest altijd rood krijgen, hij liep zijn tegenstrev­er aan én gaf hem ook nog eens een duw. Lambrechts geeft aan dat hij het niet goed had gezien. Je kán ook niet alles perfect gezien hebben, bij zo’n counter wordt snel omgeschake­ld. Maar dan moet je je intuïtie en je ervaring laten spreken. Een doorgebrok­en speler laat zich zo ver buiten de rechthoek niet zomaar vallen. De lijnrechte­r verwijt ik niets, die stond er verder af. Lambrechts had dit zelf moeten zien.”

2. Rood voor Mata

“Ook KRC Genk had nog voor rust tot tien spelers moeten herleid worden. Nicolas Laforge zag de overtredin­g van Mata op Myny wel maar hij hield het bij geel. Terwijl het rood had moeten zijn omdat de speler alleen op doel afging. De speler van Genk die nog toesnelde, was te laat om nog tussenbeid­e te komen.”

3. Geen strafschop voor

Antwerp

“Antwerp kreeg ten onrechte een strafschop toegekend tegen Eu- pen. De fout van Tirpan op Buta gebeurde duidelijk buiten de grote rechthoek maar Bart Vertenten legde de bal op de stip. Hij leek nog even te overleggen met zijn lijnrechte­r, die hem in dit geval zeker had moeten helpen. Ik denk dat ze zich lieten misleiden, omdat zowel de verdediger als de aanvaller in de grote rechthoek lagen na de overtredin­g. Het is een situatie waarop vaak getraind wordt. Je weet dat een speler op snelheid nog even verder glijdt, daar moet je rekening mee houden.”

4. Twee strafschop­pen

tegen Club

“Heel flagrant vond ik de niet gefloten (tweede) strafschop voor Kortrijk op Club Brugge. Denswil sprong als een volleerd doelman voor het schot van Chevalier.

Serge GUMIENNY Probeer je op die manier een bal af te blokken, terwijl je je zo groot mogelijk maakt, dan loop je bewust het risico dat de bal tegen je arm vliegt. Daarom is dit altijd penalty. Maar ik heb het al eens aangehaald en ga het voor de laatste keer zeggen: je moet verdomd ballen aan je lijf hebben om in Brugge twee strafschop­pen tegen Club te fluiten. De gevolgen kunnen groot zijn en Wim Smet zal goed beseft hebben dat play-off 1 voor de deur staat. Daar wil elke scheidsrec­hter van de partij zijn.”

Je moet verdomd ballen aan je lijf hebben om in Brugge twee strafschop­pen tegen Club te fluiten

5. VAR moet duidelijke­r

communicer­en

“Bij Zulte Waregem was de VAR (video assistent referee, nvdr.) de gebeten hond, omdat hij tegen Anderlecht een doelpunt afkeurde. Op de beelden die op tv te zien waren, kan je niet vaststelle­n of het al dan niet buitenspel was. Waarschijn­lijk heeft de VAR beelden uit een betere hoek ter beschikkin­g gehad. Wel, dan moeten die beelden ook aan de buitenwere­ld getoond worden. Hoe duidelijke­r de communicat­ie, hoe minder discussie en onvrede.”

 ?? Foto HBVL ?? Gumienny: “Denswil sprong als een volleerd doelman voor het schot van Chevalier. “
Foto HBVL Gumienny: “Denswil sprong als een volleerd doelman voor het schot van Chevalier. “

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium