Het Belang van Limburg

Benoot wordt groot

- Wim VOS

Zo doe je dat dus. Onverstoor­d je geduld bewaren en de daad bij het woord voegen. Zaterdag had de Gentenaar het nog in deze krant gezegd. Hij ging zich niet laten opjagen. Hij was nog maar 23, en die eerste zege zou écht wel komen. In de late namiddag was het zover: Tiesj Benoot won een memorabele Strade Bianche. Op één week van zijn 24ste verjaardag. De grote dag, in zijn eigen woorden.

Over de Strade Bianche

“Het is een unieke wedstrijd. De beste renners zijn hier, in een mooi deel van Italië, met die grindwegen en zijn mythische finish. Bij mijn eerste deelname werd ik hier achtste. Dan al tweette ik: “I’m fucked, maar ik kom terug voor meer.”

Over zijn voorbereid­ing

“Die hoogtestag­e heeft gewerkt. Ik weet dat ik tien dagen na zo’n stage een eerste piek heb. Dat blijkt. Nu hopen dat die piek lang blijft duren.”

Over de wedstrijd

“Toen ik in mijn eentje de kloof op Bardet en Van Aert kon dichten, wist ik dat ik de sterkste was. Waarom het dan niet proberen op de laatste strook? Ik had onmiddelli­jk een mooie kloof.”

Over de aankomst

“Het was zot. Alleen op die laatste klim, al die mensen aan de kant. In oktober was ik hier ook, op vakantie met mijn vriendin. We hebben nog een ijsje gegeten op de Piazza del Campo. Toen was er iets

minder belangstel­ling voor mij.”

Over deze epische editie

“Dit wordt een editie die nog lang gaat bijblijven. De foto’s van de renners na de aankomst moeten er behoorlijk zot uitzien. Mijn grootste probleem waren mijn ogen. Mijn bril zat direct vol modder. Die moest ik wel afzetten. Door de modder gaan mijn ogen nog wel enkele dagen pijn doen.”

Over het belang van deze zege

“Of dit bevrijdend kan werken? Ik hoop dat dit de start is van iets nieuws. Dat het beste nog moet komen. Ik ben nog altijd maar 23. Dat is een mooie leeftijd voor een eerste profzege.”

Over dit seizoen

“Mijn voorjaar is al geslaagd. Ik had vooraf gezegd dat ik wel ofwel een podium in een grote wedstrijd wilde, of een zege in een kleinere wedstrijd. Het is een zege in een grote wedstrijd geworden.”

Over zijn programma

“Milaan-Sanremo en Roubaix rij ik niet. Ik wil het dit jaar een eerste keer in Luik-Bastenaken-Luik proberen. Dat is een wedstrijd die mij ook goed moet passen. Dan moet je de wedstrijde­n die je wat minder goed liggen, schrappen. Die plannen ga ik niet veranderen.”

Tiesj BENOOT 1. Tiesj BENOOT (Lotto Soudal) 5u03’33”; 2. Romain Bardet (Fra, AG2R) op 39”; 3. Wout van Aert (Veranda’s Willems-Crelan) 58”; 4. Alejandro Valverde (Spa, Movistar) 1’25”; 5. Giovanni Visconti (Ita, Bahrain) 1’27” ; 6. Robert Power (Aus, Mitchelton) 1’29”; 7. Zdenek Stybar (Tsj, QuickStep) 1’42”; 8. Peter Sagan (Slv, Bora) 2’08”; 9. Pieter Serry (QuickStep) 2’11”; 10. Gregor Mühlberger (Oos, Bora) 2’16”.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tiesj Benoot pakt in heroïsche omstandigh­eden zijn eerste profzege.
FOTO PHOTO NEWS Tiesj Benoot pakt in heroïsche omstandigh­eden zijn eerste profzege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium