Het Belang van Limburg

“En nu tegen grote heren spurten” Nicky Degrendele is wereldkamp­ioene

- Freddy VAES

De zeskoppige Lotto-trein loodste Gerben Thijssen door de laatste vijf kilometer naar de streep in Brussel-Zepperen. Hun verschroei­end tempo ontnam iedereen de zin en mogelijkhe­id om nog te demarreren. Afwerker Thijssen werkte het perfect af. Na zeven jaar wordt Brussel-Zepperen nog eens gewonnen door een Limburger. In 2011 trok de ondertusse­n gestopte Jorne Carolus het laken naar zich toe. “Als ik niet had gewonnen, had ik Kurt Van de Wouwer niet meer in de ogen durven kijken”, aldus Gerben Thijssen. “Met zo'n treintje mocht het gewoon niet mislopen. Dat legde natuurlijk druk op mijn schouders, maar het geeft je ook extra kracht om af te werken. Natuurlijk was ik niet zeker. Vergeet niet dat dit pas mijn eerste wedstrijd van dit seizoen is. Vorige week moest ik ziek afmelden voor Brussel-Opwijk. Ruim drie weken heb ik met een verkoudhei­d gesukkeld. Alleen met antibiotic­a kon ik er vanaf geraken.”

Goede benen

Voor de wedstrijd was het zeker niet het plan om Gerben Thijssen voluit uit te spelen. “Zeker niet. Brussel-Zepperen is een koers die niet zo vaak op een massaspurt eindigt. Het plan bij de start was dan ook om iedereen voluit te laten koersen. Ikzelf had goede benen, dat voelde ik al op de klimmetjes nabij Hoegaarden. Ik kon me goed vooraan posteren, gedurende de hele wedstrijd. Als het in waaiers uit elkaar was gevallen, was ik zeker mee geweest.” Ondanks tal van pogingen bleef het grootste gedeelte van het deelnemers­veld bij elkaar. “Vanaf toen werd uiteraard wel mijn kaart getrokken”, aldus Thijssen. “En de jongens hebben dat voortreffe­lijk gedaan. Ik ben hen daarvoor heel dankbaar. Als Limburger een Limburgse topkoers winnen, is super.” Brussel-Zepperen winnen is mooi. De volledige top tien van vorig jaar rijdt nu met een prof- of pro-continenta­al contract rond. De winnaar van 2018 zal ook volgend jaar prof zijn, want dat is al in kannen kruiken.

“Dat is zo. Maar nu al op mijn lauweren rusten is er niet bij. Ik wil een heel sterk seizoen rijden. Volgend weekend rijd ik Parijs-Troyen. Ik kijk er naar uit om daar eens tegen grote heren te spurten.” NIEUWELING­EN: De Kinder - Nadat hij vorige week in Brustem won, was het in Zepperen bijna weer raak voor Arnaud De Lie. Maar in een massaspurt moest hij het afleggen tegen Axel De Kinder. Juul Maes werd vierde. Hij had zaterdag in Sinaai zijn eerste zege behaald. Hij reed in zijn eentje naar Reunis en Rogeris, en vloerde hen in de spurt. JUNIORES: Buitendijk - Na vorige week in Rijkevorse­l won Ruben Buitendijk nu ook de klassieker in Zepperen. Hij zat in een vlucht van vier met Wessel Krul, Xandres Vervloesem en Vangheluwe.

ELITEN Z/C: Wouters - Rutger Wouters vloerde in een spurt met drie de Duitser Homrighaus­en en de verbasende eerstejaar­sbelofte Van den Oetelaar. Op het WK baanwielre­nnen in Apeldoorn kroonde Nicky Degrendele (foto) zich tot wereldkamp­ioene keirin. De 21-jarige West-Vlaamse won met sprekend gemak haar reeks, werd in de halve finale slim tweede achter topfavorie­te Kristina Vogel en spurtte in de finale iedereen simpelweg uit het wiel. Dat belooft voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020, waar keirin op het programma staat. “Ja, daar moet het gebeuren. Maar dat is nog 2,5 jaar. Ik heb ook tussentijd­se doelen: het EK in Glasgow in augustus, volgend jaar het WK in Pruszkow. Je mag niet alleen met de Spelen in je hoofd zitten. Keirin is mijn ding hé. Met de ellebogen werken, overal tussenwrin­gen. Ik heb totaal geen schrik.”

Voor haar titel krijgt Degrendele 6.000 euro van de Belgische Wielerbond. Een feestje is dus op zijn plaats. “Ja, ze vragen mij allemaal of ik in de regenboogt­rui slaap. Wel: neen! Want ik ga niet slapen, ik ga de hele nacht feesten.”

 ?? FOTO FREDDY VAES ?? Gerben Thijssen spurt de tegenstand bijna van de foto.
FOTO FREDDY VAES Gerben Thijssen spurt de tegenstand bijna van de foto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium