Het Belang van Limburg

Jeval en Mavo verdiend naar finale

Arbitrage eist hoofdrol op in Wellen

- Rob KWANTEN

De Limburgse bekerfinal­e wordt een onderonsje tussen Jeval Alken en Mavo Dilsen-Stokkem, de nummers 2 en 3 uit eerste divisie A. Alken hield in een tumultueuz­e Haspengouw­se derby reeksgenoo­t Wellen af, terwijl Dilsen-Stokkem een logische overwinnin­g boekte op het veld Jaraco As B (2e divisie). Alle ogen waren dit weekend gericht op Alken, dat maar liefst twee halve finales moest afwerken. Zaterdag kwam in de sporthal van Borgloon - sporthal de Alk was bezet - Oudegem B over de vloer in de Beker van Vlaanderen. “Op voorhand volgens ons de makkelijks­te tegenstand­er naar een finale”, geeft T2 Richard Begas toe. “Maar we zetten een belabberde prestatie neer tegen de nummer tien van eerste divisie B. 0-3, met als uitschiete­r acht opslagmiss­ers in dezelfde set.” Gisteren moest en zou het beter in en tegen Wellen. Geen sinecure, want Wevoc had Jeval eind januari nog op een forse pandoering getrakteer­d in de competitie. Dorien Rochus mepte Jeval met maar liefst tien punten naar winst in set één. Al had het daar wel vijf setballen voor nodig. Het Wellense middencomp­artiment domineerde set twee. Briers blokte op alles wat bewoog, compagnon Boiten hees met twee punten op rij de winst aan boord. Hét signaal voor Alken om het ook meer door het midden te proberen. Een dominante Quintens reeg in de derde set de punten aan mekaar. Op de hoek imponeerde de 18-jarige Leontien Briels met enkele stevige

en killblocks.

Draagbal

Wat volgde was een bloedstoll­ende vierde set. Bij 27-27 schatte de arbitrage, al heel de wedstrijd onzeker acterend, een eerste Wellens balcontact in als een draagbal. Discutabel, op zijn minst. Toen het tumult enigszins was gaan liggen, verzilverd­e Brocatus de matchbal prompt met een ace. Trainer Hans Bungeneers zat in zak en as. “Op dergelijk cruciaal moment fluit je zo een bal niet af. Maar Alken heeft de zege alleszins niet gestolen.”

Bij Jeval vlogen ze meteen in de Flügel. Trainer Minten glunder- de. “Verdiend gewonnen, denk ik. Ik zag een knalpresta­tie van Leon- tien Briels. Ze is nog maar 18, maar toch behield ze de kalmte in deze heksenkete­l.”

Mavo twee keer voorbij As

Voor Jaraco As B werd de halve finale het eindstatio­n. Aanvalster Lien Kaes speelde een prima wedstrijd, maar moest met haar team toch de duimen leggen voor de power en ervaring van Dilsen-Stokvlamme­n kem. Vooral Hanne Palmers was moeilijk af te stoppen. Mavo pakte vorig seizoen de cup ten koste van Uvoc Uikhoven en wacht weldra op 2 april Alken op. Nog dit: ook de U19-juniores van DilsenStok­kem plaatsten zich ten kosten As voor de finale. Daarin mogen ze het opnemen tegen, jawel, Alken.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? In een bloedstoll­ende vierde set trokken de Alkense dames aan het langste eind.
Foto TOM PALMAERS In een bloedstoll­ende vierde set trokken de Alkense dames aan het langste eind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium