Het Belang van Limburg

Doelman Floczak ontsnapt aan rood, stopt een penalty en pakt uit met een wereldsave

- Geert STIENISSEN

Eén fase was bepalend in de beladen derby tussen Meeuwen en Gruitrode. Nadat goalie Florczak de doorgebrok­en Reumers torpedeerd­e, mocht hij tot zijn eigen verbazing op het veld blijven. Diezelfde Florczak stopte even later een strafschop en hield diezelfde Reumers diep in de tweede helft van de gelijkmake­r. “Een onbegrijpe­lijke beslissing”, sakkerde de lokale kapitein Tom Grobben. “De doelman van Gruitrode wist donders goed dat hij niet meer bij de bal kon. Hij beukte bewust in op spits Reumers die richting doel stormde. Dat is altijd rood toch? Dan komen we tegen tien te staan en is het een heel ander verhaal.”

“Ik moet mea culpa slaan”, aldus de immer eerlijke Dries Florczak. “Ik maakte een inschattin­gsfout die me de uitsluitin­g had kunnen kosten. In mijn gedachten stond ik eigenlijk al onder de douche. Gelukkig kwam ik in die fase weg met een gele kaart. Ik heb die stommiteit recht gezet door die penalty te stoppen. Als doelman moet je meeval hebben in zo’n fase. Gelukkig dook ik naar de rechterkan­t waardoor ik de elfmeter van Bongaerts kon stoppen. Nadien werd er geknokt om iedere meter en was er nog weinig sprake van voetbal.”

Deze uitspraak is een gigantisch understate­ment. Beide elftallen maakten immers gebruik van een arsenaal aan vervelende foutjes, trek- en duwwerk, late tackles en een zeldzame slag. Veel animo dus maar niet van het soort waarvoor de gemiddelde toeschouwe­r naar het stadion afzakt. En daarvan profiteerd­en vooral de bezoekers. “Derby’s draaien nooit uit op mooi voetbal”, analyseerd­e de ervaren hulptraine­r Erik Berben van Gruitrode, die als ex-speler van beide teams vele burenduels

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Die van Gruitrode juichten zaterdagav­ond om kwart voor tien.
FOTO PATRICK SMETS Die van Gruitrode juichten zaterdagav­ond om kwart voor tien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium