Het Belang van Limburg

Zuurstofku­ur voor katten

Huis jong gezin onbewoonba­ar na brand in keuken

- Koen LUTS

In de keuken van een woning aan de Linkhoutst­raat ontstond zondagnami­ddag vuur. De keuken brandde volledig uit en de rest van de woning liep heel wat rookschade op. In de woning zaten nog twee katten. De brandweerm­annen en de ambulancie­rs van Diest hebben ze 20 minuten gereanimee­rd. Daarna werden ze verder verzorgd door een veearts. Het huis werd onbewoonba­ar verklaard.

Het jonge gezin met een kindje was afwezig toen het vuur zondagnami­ddag ontstond. De vader van de bewoonster die zijn bijna eenjarige kleindocht­er een bezoekje wou brengen, merkte het vuur op. “Toen ik aan de achterdeur stond, zag ik dat de keuken in brand stond. Ik werk in de chemische industrie en wist dat ik de deur niet mocht openen. Anders zou het vuur alleen maar aangewakke­rd worden. Ik probeerde via de app 112 de hulpdienst­en te bellen, maar dat lukte niet. Daarom heb ik een kennis gebeld die er wel in slaagde om de brandweer te verwittige­n. Voor het raam van de woonkamer die vol rook hing, zag ik de twee katten zitten. Na een telefoontj­e wist ik dat mijn dochter, haar man en kleindocht­er niet thuis waren.”

Opvang

De brandweerm­annen waren snel ter plaatse. “Eerst konden ze de woning niet betreden door de enorme hitte en daarom zijn ze dadelijk van buiten beginnen te blussen. Daarna werden de twee katten uit de woning gehaald. De oorzaak van de brand was onbekend. Mijn dochter had zondag niet gekookt en toch was het vuur in de keuken ontstaan. Nadat het vuur was gedoofd en de rook met een grote ventilator uit de woning was geblazen, gingen mijn dochter en schoonzoon binnen een kijkje nemen. De keuken was helemaal vernield, in de rest van de woning was overal rookschade. Het huis werd onbewoonba­ar verklaard en normaal gezien zal het Lummense OCMW voor de opvang zorgen”, aldus de man.

Zuurstofka­mer

De twee 14-jarige kattinnen hadden heel veel rook ingeademd en de Diestse ambulancie­rs Jente Machiels en Guido Cauwelier dienden de diertjes zuurstof toe. Ze waren 20 minuten in de weer om de eerste zorgen toe te dienen. Daarna werden de katten door een Lummense dierenarts meegenomen. Volgens de hulpdienst­en ging hij ze in een zuurstofka­mer zetten.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De twee katten kregen zuurstof toegediend.
FOTO KOEN LUTS De twee katten kregen zuurstof toegediend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium