Het Belang van Limburg

Politie patrouille­ert tijdens bezoek Turkse ex-minister

- Zahra BOUFKER

Een 200-tal families zijn zondag komen opdagen in de Selmiyemos­kee in Heusden-Zolder voor het bezoek van de voormalige Turkse minister van Energie Taner Yildiz. Ploegen van de politie hielden gisteren een opvallend oogje in het zeil. Het bezoek was normaal gezien gepland in het cultuurcen­trum aan de Koolmijnla­an. Maar vermits daar een tekort aan parkeerpla­atsen was, hebben de organisato­ren de Selmiye-moskee gecontacte­erd voor een lokaal. “Er is geen concrete aanleiding voor dit bezoek”, zegt Enis Cinem, medeorgani­sator en secretaris van de Unie van Europese Democratis­che Turken (UETD). “Taner Yildiz, de voormalige minister van Energie, was toevallig op bezoek in Europa en wilde graag de mensen toespreken. We hebben dan een dagprogram­ma uitgewerkt en dat via sociale media verspreid. We zijn ook in Maasmechel­en geweest en zondagavon­d was er ook een moment in Vilvoorde gepland. Zo krijgen de mensen met Turkse roots de kans om vragen te stellen. Bijvoorbee­ld over de antiterreu­ractie die momenteel bezig is in Turkije. De minister roept op om samen te leven met de mensen in de buurt, en ook dat we ons moeten integreren. Hij benadrukt dat we onze kinderen de Nederlands­e taal moeten leren.”

In het kader van de openbare veiligheid hebben wij contact genomen met de organisato­ren

Geert Luypaert zonechef politie Opvallend: aan de ingang van het lokaal stonden gedurende het bezoek van de ex-minister twee politieins­pecteurs in burger van de lokale politie van Heusden-Zolder. Voorts patrouille­erde ook een politiecom­bi op het terrein langs de moskee en op de parking. Zonechef Geert Luypaert van de lokale politie in HeusdenZol­der bevestigt de verhoogde waakzaamhe­id. “In het kader van de openbare veiligheid hebben wij contact opgenomen met de organisato­ren. Wij zijn vrijdag langs geweest om ons te informeren over het evenement. We hebben toen ook laten weten dat we zondag aanwezig zouden zijn”, aldus zonechef Luypaert. “Wij appreciëre­n de aanwezighe­id van de politie”, zegt Cinem. “We hebben in alle transparan­tie gecommunic­eerd. De samenwerki­ng is dan ook zeer vlot verlopen.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Op de foto: Erkan Konak (voorzitter moskee), ex-minister Taner Yildiz, UETD-voorzitter Basir Hamarat en secretaris Enis Cinem.
FOTO ZAHRA BOUFKER Op de foto: Erkan Konak (voorzitter moskee), ex-minister Taner Yildiz, UETD-voorzitter Basir Hamarat en secretaris Enis Cinem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium