Het Belang van Limburg

STANDARD: alles in eigen handen

Waarom de Rouches het wel/niet zullen halen

- Bob FAESEN/Thomas STANDAERT

Zonder zijn trainer Ricardo Sa Pinto en Paul-Jose Mpoku was Standard met 3-2 te sterk voor KV Mechelen. Een gouden zege voor de Rouches, want op één speeldag van het einde staan ze in play-off 1. Ze hebben twee punten meer dan Kortrijk en evenveel punten als Antwerp. Ze wonnen ook evenveel matchen als The Great Old maar het Luiks doelsaldo is iets beter (+1 tegenover -1). “Het is nog niet voorbij. Maar wij zijn strijders, het komt goed”, zegt Standard-verdediger Christian Luyindama.

GEVAAR OP STILSTAAND­E FASES

Sinds een aantal weken heeft Standard zich opgewerkt tot een ijzersterk­e luchtmacht. Al vijftien keer scoorden de Rouches dit seizoen uit stilstaand­e fases, zeven keer deden ze dat via een corner. Tegen KV Mechelen was het weer drie keer raak. Razvan Marin zorgde voor drie assists: een keer op vrijschop (Emond) en twee keer op hoekschop (Luyindama en Carlinhos). Ondanks zijn penaltymis­ser was de Roemeense middenveld­er de beste man van het veld “Voor het seizoen was mijn doel vijf keer scoren en vijf goals aangeven”, zei Marin, die nu aan zes doelpunten en elf assists zit. “Ik heb mijn doelstelli­ng naar boven moeten bijstellen en mik nu op tien en tien. Helaas mis ik de penalty voor de 4-2, maar dat hoort bij voetbal. Nu is het aan ons om volgende week in Oostende te winnen. Pas dan zijn we zeker van play-off 1.”

STRIJDERS

Tegen KV Mechelen kwam Standard twee keer op achterstan­d, maar gingen ze toch met de drie punten aan de haal. Het is sinds de jaarwissel­ing een beetje de stijl des huizes geworden. En ook iets waar grinta-trainer Ricardo Sa Pinto zijn verdienste in heeft. De voorbije weken maakten de Luikenaars tegen Eupen, Anderlecht, Moeskroen en Charleroi een achterstan­d goed. “Wij zijn echte krijgers”, aldus Christian Luyindama . “In de eerste helft waren we slecht georganise­erd, maar in de rust hebben we de puntjes op de i gezet. Dat hielp om alsnog te winnen. We hebben veel zelfvertro­uwen, maar nu moeten we de focus houden. Het is nog niet voorbij, zondag in Oostende rest ons maar een opdracht: vol voor de drie punten gaan!”

OFFENSIEVE KWALITEIT, DEFENSIEVE INSTABILIT­EIT

Clubtopsch­utter Orlando Sa mag dan vertrokken zijn, offensieve kwaliteit is er nog genoeg in Luik. Carcela, Edmilson en Mpoku zijn voor eender welke PO1-ploeg van toegevoegd­e waarde. Marin is een revelatie en Emond voetbalt herboren. Dit kalenderja­ar vond de Luikse club 19 keer het net in acht competitie­matchen. Het meest van alle ploegen. En dan te denken dat Standard voor nieuwjaar 21 keer scoorde in 21 matchen. Tegenover die aanvallend­e weelde, staat de defensieve instabilit­eit. Want tegen Mechelen werden opnieuw domme fouten gemaakt. Zo had Bandé bij de 0-1 genoeg aan een simpele loopactie om Koutroubis in de kleine backlijn kwijt te raken. Twee andere flaters van de Griekse nieuwkomer bleven zonder gevolgen. Verder had Cavanda, als back aanvallend beter dan verdedigen­d, nog rood moeten krijgen na het neerhalen van Bandé.

HET AL VAKER WEGGEGEVEN

Door de 3-2-overwinnin­g staat Standard voor de vierde keer dit seizoen in de top zes. Maar al eerder bleek dat de Rouches het laten afweten wanneer het de goede kant op lijkt te gaan. Zo volgde na de zege eind november op Genk een 3 op 15 en waren ze weer op achtervolg­en aangewezen. De winst tegen KV Mechelen werd hard gevierd, maar er schuilt dus nog gevaar in die laatste match op bezoek bij Oostende. “Daar zijn we ons van bewust”, zei T2 Rui Mota, plaatsverv­anger van de geschorste Sa Pinto. “Het hele seizoen hebben we gevochten om ons doel te bereiken. We hebben week na week vooruitgan­g geboekt en plukken nu de vruchten van ons harde werk. We weten wat we moeten doen voor de laatste wedstrijd in Oostende: de drie punten pakken en niet naar de andere teams kijken.”

 ?? Foto BELGA ?? Invaller Carlinhos schonk de Rouches de cruciale driepunter.
Foto BELGA Invaller Carlinhos schonk de Rouches de cruciale driepunter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium