Het Belang van Limburg

SCHULDIG OVER DE HELE LIJN

Geen genade voor Hardy

- Willy DE BUCK

Renaud Hardy is schuldig aan twee moorden, twee verkrachti­ngen met foltering en twee moordpogin­gen. Twintig minuten duurde de voorlezing van het arrest, en al die tijd bleef hij de slachtoffe­rs uitdagend in de ogen kijken. Het deed hem ogenschijn­lijk niets, omdat hij niet anders verwacht had. Vandaag wordt nog gepleit over de straf, maar die staat nu al vast: levenslang. Renaud Hardy is door de assisenjur­y in Tongeren opgenomen in de lijst van Grote Zieke Geesten uit de Belgische criminele geschieden­is. Freddy Horion, Marc Dutroux, Kim De Gelder, Hans Van Themsche, Ronald Janssen, hun namen zijn de afgelopen dagen gevallen op het proces. Voortaan is Hardy lid van hun club: een sadistisch­e seriemoord­enaar. Vóór de jury zich terugtrok, had Hardy nochtans het beste pleidooi ooit voor een internerin­g gehouden. Door dertien minuten lang wartaal uit te slaan. “Is ’t nu aan mij?”, had hij de voorzitter al een paar keer gevraagd. Maar toen hij eindelijk het woord kreeg, trok hij zijn jas aan en ging eerst plassen. De politie moest hem tegenhoude­n, of hij was alleen op wandel gegaan.

De verstaanba­re delen van zijn discours gingen vooral over de pesterijen in de gevangenis. Dat hij zo moe wordt omdat het licht om het kwartier aangaat. Dat hij zijn pillen niet op tijd krijgt. Dat zijn bed te hoog en zijn stoel te laag is. Dat zijn plafond lekt en dat hij niet de rust krijgt die hij als parkinsonp­atiënt zo hard nodig heeft.

Ik heb 125.000 euro opzijgezet om de slachtoffe­rs te vergoeden

“De feiten zijn de feiten”

Een half minuutje besteedde hij aan de slachtoffe­rs. “Voor mij is alles duidelijk: de feiten zijn de feiten. Ik heb gemoord en mensen afgeslacht. Niet omdat ik een seriemoord­enaar ben, maar door een cocktail van medicatie en cocaïne. Want vroeger had ik dat niet. Begrijpt ge dat, meester Vermassen.”

Heel even leek hij toch geraakt door het leed van de slachtoffe­rs. “Ik begrijp de woede van de kleindocht­er van Maria Walschaert­s. En de leegte waarmee ze elke dag moet leven. Mijn zus heeft ook een kleindocht­ertje van twee, drie jaar…”, zei hij. Maar daarna maakte hij er een zakelijke deal van: “Ik zal er alles aan doen om Renaud HARDY in zijn slotwoord de slachtoffe­rs te vergoeden. Ik heb daarvoor 125.000 euro opzijgezet.” Potje breken, potje betalen, zo simpel is het voor Hardy. Ook als het over mensenleve­ns gaat. Achteraan de zaal smakte iemand de deur keihard dicht. Hij huilde zonder tranen toen hij de jury vroeg om hem alstublief­t te interneren en niet opnieuw naar de gevangenis te sturen, maar de gezworenen hadden daar geen oren naar. “Meneer Hardy was bij zijn volle verstand toen hij zijn slachtoffe­rs neersloeg, verkrachtt­e, folterde en vermoordde. Het was zijn eigen bewuste keuze. Had hij zijn zin kunnen doen, dan waren er geen twee, maar vier doden gevallen”, luidde de motivatie. De jury verwees onder meer naar de DNA-sporen en Hardy’s eigen bekentenis­sen. “Over de voorbedach­theid bestaat geen twijfel: hij koos bewust oudere alleenstaa­nde slachtoffe­rs”, luidde het. Neuroloog Chris van der Linden, die de feiten aan zijn medicijnen tegen parkinson toeschreef, werd zelfs geen vermelding waard geacht.

Nooit een tweede kans

Dat was precies wat Jef Vermassen, Walter Damen, Jos Vander Velpen en openbaar aanklager Alexandra Van Kelst ’s morgens gevraagd hadden. “Bij internerin­g kan Hardy elk jaar vrijkomen. Dan zullen de slachtoffe­rs nooit gerust zijn. Ja, er zijn geïnternee­rden die al veertig jaar vastzitten. Maar die zijn knettergek, wat van Hardy niet gezegd kan worden. Een seriemoord­enaar mag je nooit een tweede kans geven. Punt uit”, zei Vermassen. De strafpleit­er verweet de verdedigin­g dat ze een kans heeft laten liggen om haar gelijk te bewijzen: “Als neuroloog Chris van der Linden het op zijn medicijnen steekt, waarom heeft men dan zes maanden geleden die medicatie niet aangepast? Dan konden we vandaag zien of zijn toestand verbeterd is. Maar nee, dat doet men niet. Omdat men weet dat zijn moordzucht enkel te maken heeft met zijn narcisme en psychopate persoonlij­kheid. En die zal nooit veranderen. Met geen enkel medicijn”, zei Vermassen.

Na alle advocaten kwam er ook een stem uit het publiek. Kathleen Berckmans, kleindocht­er van de vermoorde Maria Walschaert­s, vroeg als burgerlijk­e partij even het woord. “Ik heb hem nu de hele week gezien. Ik vraag u: kijk eens goed naar zijn lichaamsta­al. Dat zegt genoeg”, zei ze.

Ze had gelijk: ook gisteren zat Hardy theatraal met zijn armen en vuisten te zwaaien. Ook al staat zijn snorretje niet onder zijn neus, maar op zijn kin, hij heeft iets van een kleine Hitler.

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Uitdagend bleef Hardy de slachtoffe­rs in de ogen kijken toen het arrest werd voorgeleze­n (hier op een foto van het begin van zijn proces).
FOTO TOM PALMAERS Uitdagend bleef Hardy de slachtoffe­rs in de ogen kijken toen het arrest werd voorgeleze­n (hier op een foto van het begin van zijn proces).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium