Het Belang van Limburg

Al 29 Limburgse gemeenten vragen invoering statiegeld

Schauvlieg­e wacht evaluatie later dit voorjaar af

- Thomas JANSEN

Al 29 Limburgse gemeenten hebben zich aangeslote­n bij het samenwerki­ngsverband Statiegeld­alliantie. Op die manier willen ze Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) overtuigen werk te maken van de invoering van statiegeld op eenmalige drankverpa­kkingen, zoals petflessen en blikjes. Nog eens vijf andere Limburgse gemeenten bespreken hun toetreding weldra. Door de invoering van statiegeld kunnen gemeenten en overheid 15,2 miljoen euro besparen op opte ruimkosten. Nu kost het zwerfvuil hen jaarlijks 60 miljoen euro. Minister Schauvlieg­e wou dat statiegeld­systeem in 2015 al lanceren, maar ze gaf de dranken- en distributi­esector nog drie jaar om bewijzen dat de hoeveelhei­d zwerfvuil - 17.500 ton per jaar ook zonder statiegeld kon vermindere­n. “Nog dit voorjaar willen we dat evalueren”, zegt Schauvlieg­e. “Als er geen reële verbeterin­g is, dan brengen we het statiegeld opnieuw op de regeringst­afel. De Statiegeld­alliantie bewijst het draagvlak daarvoor bij de bevolking.”

Al 29 Limburgse gemeenten hebben de voorbije twee maanden beslist om zich aan te sluiten bij de Statiegeld­alliantie. Samen roepen ze de Belgische gewestrege­ringen op om statiegeld in te voeren op petflessen en blikjes. “De parlements­leden mogen gerust mee afval komen rapen, als we een zwerfvuila­ctie houden”, zegt Theo Schuurmans (CD&V), burgemeest­er van Hamont-Achel. “Dan kunnen ze het aandeel blikjes en flesjes met eigen ogen zien.” Eerst even recapitule­ren. Drie jaar geleden stond Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) op het punt om vanaf 2018 statiegeld van 0,25 euro op blikjes en petflessen in te voeren. Dat plan werd echter afgevoerd na tussenkoms­t van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM, een agentschap van de Vlaamse overheid dat instaat voor afvalbehee­r en -preventie. Zij zagen drie voordelen en drie nadelen van een statiegeld­systeem. Positief was dat de hoeveelhei­d zwerfvuil met 20 tot 40 procent zou dalen, dat de recyclageg­raad verder zou stijgen en dat de gemeenten tot 15,2 miljoen euro aan opruimkost­en zouden besparen. Daar stond tegenover dat het statiegeld­systeem drie keer meer zou kosten dan het huidige inzamelsys­teem (77 miljoen euro tegenover 24 miljoen euro). Volgens OVAM kunnen er ook geen conclusies getrokken worden uit de resultaten in Nederland en Duitsland met betrekking tot het effect in Vlaanderen. Tot slot zou het ook juridisch en operatione­el moeilijk zijn om zo’n systeem enkel bij ons te realiseren. OVAM adviseerde daarop om “voorlopig geen statiegeld in te voeren op eenmalige verpakking­en”.

Geen norm

Daarop besloot Schauvlieg­e om de dranken- en distributi­esector de kans te geven om te bewijzen dat de hoeveelhei­d zwerfvuil – 17.500 ton per jaar – ook zonder statiegeld naar omlaag kan. Een evaluatie werd aangekondi­gd voor begin 2018. “Aan dat rapport wordt momenteel gewerkt, we hopen de resultaten nog dit voorjaar te kennen”, zegt Schauvlieg­es woordvoerd­er Jan Pauwels. “Een norm is niet vastgelegd. Als er geen reële verbeterin­g is ten opzichte van 2015, dan leggen we het statiegeld­systeem opnieuw op de regeringst­afel.” Daar wil Statiegeld­alliantie, een Nederlands-Belgisch samenwerki­ngsverband van milieuorga­nisaties, bedrijven, lokale overheden en burgerinit­iatieven, echter niet op wachten. Zij vraagt de Vlaamse, Brusselse en Waalse regering om het statiegeld­systeem onverminde­rd in te voeren. Hoewel de alliantie pas in november werd opgericht, sloten al 88 Vlaamse steden en gemeenten zich officieel aan, waaronder 16 Limburgse. In de praktijk hebben echter nog eens 13 Limburgse gemeenten de toetreding al goedgekeur­d. In Beringen, Herk-deStad, Opglabbeek, MeeuwenGru­itrode en As komt het punt in de komende dagen en weken op de agenda van de gemeentera­ad.

Hamont-Achel

Hamont-Achel was er in januari als één van de eerste Limburgse gemeenten bij. “We hebben dat met het schepencol­lege unaniem beslist”, zegt burgemeest­er Theo Schuurmans. “Daar was eigenlijk geen discussie over. We houden af en toe een zwerfvuila­ctie met het schepencol­lege, dus de bewustheid van het probleem is groot. De parlements­leden mogen gerust eens komen meedoen, dan kunnen ze het aandeel blikjes en flesjes met eigen ogen zien.”

Dat gemeenten wel oren hebben naar statiegeld, is logisch. Nu kost het zwerfvuil de overheid en de gemeenten immers nog 60 miljoen euro per jaar. Dat zou volgens OVAM dus met een kwart kunnen vermindere­n. Toch raakte de toetreding tot de Statiegeld­alliantie in Bilzen niet door de gemeentera­ad. “Daar zijn drie goede redenen voor”, zegt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). “Limburg.net is al aangeslote­n, en zij vertegenwo­ordigen dus alle Limburgse gemeenten. Daar komt bij dat de gemeentera­ad geen actiecomit­é is om andere besturen te jennen of onder druk te zetten. Tot slot zijn we binnen onze partij niet tegen statiegeld, maar ook nog niet voor. Daarvoor willen we eerst het rapport van minister Schauvlieg­e afwachten.”

Materiaalr­ecyclage

Limburg.net sloot zich wel onmiddelli­jk aan bij het initiatief. “Ons doel is om een proper straat-

Kris SOMERS Directeur Limburg.net beeld en minder ecologisch­e schade te bekomen”, zegt directeur Kris Somers. “Na jarenlang sensibilis­eren blijft het dweilen met de kraan open. Statiegeld is volgens ons het middel dat zal bijdragen tot een snel resultaat, namelijk tot 40 procent minder volume aan zwerfvuil. Bovendien zorgt het voor meer materiaalr­ecyclage, aangezien de producent van de verpakking alles zuiver terugkrijg­t. En het is bovendien een correcte toepassing van het principe ‘de vervuiler betaalt’.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium