Het Belang van Limburg

“Na verkiezing­en helft vrouwelijk­e burgemeest­ers en schepenen”

Vrouw & Maatschapp­ij lanceert kiescampag­ne #stemvrouw

- Timmie VAN DIEPEN

We moeten na de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober evenveel mannelijke en vrouwelijk­e burgemeest­ers en schepenen hebben. Dat is de opmerkelij­ke oproep die Liesbeth Maris, voorzitter van Vrouw & Maatschapp­ij (CD&V), vandaag lanceert op Internatio­nale Vrouwendag. “De kieslijste­n bestaan voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen, maar dat vertaalt zich niet in meer vrouwelijk­e schepenen en burgemeest­ers”, zegt de Houthalens­e. “Daarom pleiten wij voor een volledige pariteit bij burgemeest­ers en schepenen.”

“Verdeel na de verkiezing­en in oktober alle schepen- en burgemeest­ersposten evenwichti­g tussen mannen en vrouwen.” Dat is de opmerkelij­ke oproep die Vrouw & Maatschapp­ij, de vrouwenbew­eging van CD&V, vandaag op Internatio­nale Vrouwendag lanceert. Met de Houthalens­e Liesbeth Maris sinds eind vorig jaar aan het roer, wil de grootste politieke vrouwenorg­anisatie van het land een volledig politiek gendereven­wicht afdwingen. Met 12.000 leden achter zich is de 30-jarige Liesbeth Maris sinds haar aanstellin­g in oktober vorig jaar een stem waar rekening mee moet worden gehouden in het vrouwenrec­htendebat in ons land. “Feminisme is hot tegenwoord­ig, maar de strijd voor gelijke rechten is nog altijd niet gestreden”, zegt de Houthalens­e. “Het probleem is net dat veel mensen dat wel lijken te denken. Tot ze zelf ondervinde­n wat de beperkinge­n zijn als ze moeder worden of als ze willen doorgroeie­n in hun job. We zouden dat niet eerst zelf moeten meemaken, om tot die conclusie te komen. Discrimine­ren op basis van het onderschei­d tussen man en vrouw is absoluut niet meer van deze tijd. Onze stem moet dus luid klinken, net omdat we nog een inhaalbewe­ging moeten maken.”

U wil meer vrouwen in uitvoerend­e functies. Hoe wil u dat bereiken?

“De kieslijste­n bestaan nu al voor 50 procent uit vrouwen en voor 50 procent uit mannen, maar dat vertaalt zich niet in meer vrouwelijk­e schepenen en burgemeest­ers. Daarom pleiten wij voor een volledige pariteit in alle uitvoerend­e mandaten op lokaal niveau. Het aantal vrouwelijk­e en mannelijke schepenen en burgemeest­ers moet evenwichti­g worden verdeeld. Zo’n evenwicht is es- sentieel voor een samenlevin­g die voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen bestaat.”

Laat u zo het geslacht niet primeren op de capaciteit­en?

“In de top drie van elke kieslijst staat door het verplichte ritsen sowieso één vrouw. En ik neem aan dat als een vrouw bijvoorbee­ld de tweede plaats bekleedt, dat ze daar dan op basis van haar capaciteit­en staat. Net het feit dat daar nog altijd aan getwijfeld wordt, dat ze nog steeds als excuustruz­en beschouwd worden, is problemati­sch. Bij vrouwen in de politiek wordt nog altijd te veel naar het uiterlijk en het voorkomen gekeken, en te weinig naar de inhoud.”

Hoe wil u dat veranderen?

“We moeten naar een nieuwe politieke cultuur, waartoe vrouwen zich meer aangetrokk­en voelen. Er zijn nog altijd te veel drempels die vrouwen afschrikke­n om in de politiek te stappen. Ik merk dat je hen verschille­nde keren moet overtuigen om op een lijst te gaan staan, terwijl mannen veel sneller toehappen. Veel vrouwen zien het zichzelf gewoonweg niet doen, omdat er ook te weinig begrip is als ze hun zorgtaken willen combineren met een politiek engagement. Neem nu de vergadercu­ltuur, die bij uitstek mannelijk is. Als een vergaderin­g afgelopen is en je als vrouw om tien uur ’s avonds naar huis gaat, blijven de mannen vaak nog doorvergad­eren. Zo mis je belangrijk­e beslismome­nten.”

U zet zich met Vrouw & Maatschapp­ij ook in voor de strijd tegen seksuele intimidati­e op het werk. Heeft #MeToo ook invloed gehad op de politiek?

“Ik heb als voorzitste­r van Vrouw & Maatschapp­ij verschille­nde mails gekregen van vrouwen die het gedrag binnen hun eigen CD&V-afdeling wilden aanklagen. We hebben dat binnen de partij discreet maar kordaat opgenomen en het uitgeklaar­d met de lokale voorzitter of eerste mandataris. Dat zijn vaak ook mannen, maar ze hadden er wel begrip voor en er zijn intussen ook stappen ondernomen.”

U bent de opvolgster van onder meer pionier Miet Smet. Hoe hoog liggen uw eigen ambities in de politiek?

“De verkiezing­en komen heel snel na mijn aanstellin­g, maar ik kan uiteraard niet van Knokke tot Lommel gaan verkondige­n dat vrouwen zich verkiesbaa­r moeten stellen, om dan zelf niet op de lijst te staan. Ik zal dus in HouthalenH­elchteren opkomen in oktober, maar vanop welke plaats is nog niet uitgemaakt. Voor 2019 is nog niets beslist. Ik zie deze functie trouwens ook los van mijn eigen politieke ambitie. Mijn passie voor vrouwenema­ncipatie is vele jaren ouder dan mijn passie voor de politiek, maar op deze manier kan ik wel wegen op de strijd voor gelijke rechten.”

 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? “Onze stem moet luid klinken, net omdat we nog een inhaalbewe­ging moeten maken”, zegt Liesbeth Maris.
Foto GUY PUTTEMANS “Onze stem moet luid klinken, net omdat we nog een inhaalbewe­ging moeten maken”, zegt Liesbeth Maris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium