Het Belang van Limburg

Beringse klimmer met heli gered in Oman

Duo brengt nacht op rots door na val op 650 meter hoogte

- Ruben STEEGEN / Tommy MAES

Enkel gebroken voet na val van 20 meter

De Beringse klimmer Joel Theunis (47) is vorige week door het oog van de naald gekropen toen hij tijdens de beklimming van de berg ‘Jebel Misht’ in Oman vanop 650 meter hoogte liefst 20 meter naar beneden viel. Zijn val werd gebroken door een stuk rots. Samen met zijn klimpartne­r Kelly Leynen (27) uit Mol werd de Beringenaa­r met een helikopter van de berg gered. Als bij wonder hield de ervaren klimmer enkel een gebroken voet en kneuzingen over aan zijn val. De mythische ‘Jebel Misht’ in Oman staat met zijn verticale wand van 1.000 meter op het lijstje van elke ervaren bergbeklim­mer. “De ‘El Capitan’ van het Midden-Oosten”, zegt Joel, die vorige week samen met zijn vaste klimpartne­r Kelly Leynen (27) uit Mol naar Oman was afgezakt om de berg te bedwingen. “We waren uitstekend voorbereid en hadden het terrein op voorhand grondig bestudeerd. 27 februari moest dé grote dag worden.” Kelly en Joel begonnen al voor zonsopgang aan de klim, maar kwamen door enkele vergissing­en in moeilijk terrein terecht waardoor ze trager vorderden dan verwacht. Daardoor moesten ze de eerste nacht in hun tentje op de berg doorbrenge­n. “Plan was om een dag later, op 28 februari, de top te bereiken”, gaat Kelly verder. Zo ver zou het klimduo echter nooit geraken.

Bewusteloo­s

“Wat er precies is misgelopen, weet ik nog altijd niet”, zucht Joel, die de tweede dag van de klim op een steil stuk plots twintig meter naar beneden viel. Vermoedeli­jk nadat enkele zekeringsp­unten los waren geschoten. “Ik ben blijkbaar hard op mijn rug neergekome­n op een stuk rots en heb vervolgens even het bewustzijn verloren”, vertelt de Beringenaa­r, die zich niets meer van de tuimeling herinnert. Hoewel klimpartne­r Kelly de val niet zag gebeuren, besefte ze onmiddelli­jk de ernst van de situatie toen ze Joel hoorde kreunen. De Molse trommelde in allerijl de hulpdienst­en op én bracht collegakli­mmers in België op de hoogte van Joels val. Ondanks de taalbarriè­re stuurden de Omaanse autoriteit­en meteen een reddingshe­likopter en hulpteam ter plaatse. Intussen kwam Joel langzaam weer bij zijn positieven. “Hij was bijzonder verward en bleef maar vragen wat er was gebeurd”, aldus Kelly. De Beringenaa­r slaagde er uiteindeli­jk in om op eigen krachten tien meter te dalen tot een ietwat veiliger punt op de berg. Daar bracht het duo de nacht door. Het hulpteam bleef aan de voet van de berg. “Want het was toen al te donker geworden om nog veilig door een helikopter te kunnen worden opgepikt”, zegt Joel. De Belgische klimmers overleefde­n op koeken en energierep­en die ze hadden meegebrach­t. “We waren sowieso voorbereid op minstens één nacht op de berg en zijn iets zuiniger met ons proviand omgesprong­en. Het ergste was dat we vastzaten op een piepklein stukje rots waar we ons amper konden bewegen. De bergwand was er zó fragiel dat ik vreesde dat er een stuk zou afbreken.”

Paspoort kwijt

Pas de volgende ochtend konden de klimpartne­rs met de helikopter naar hoofdstad Muscat worden overgevlog­en. “De redding was een hachelijke ondernemin­g, want de rotorblade­n van de helikopter kwamen vlakbij de rotswand”, vertelt Kelly, die de hulpdienst­en eeuwig dankbaar is. Wel moest het duo hun rugzakken achterlate­n, waar niet enkel duur klim- en kampeermat­eriaal inzat, maar ook Kelly’s paspoort. “Maar het belangrijk­ste is dat we het hebben overleefd.” Eenmaal in het ziekenhuis bleken de verwonding­en van Joel gelukkig mee te vallen. “De dokters hebben enkel een breuk in mijn voet vastgestel­d. En verder heb ik een hoop gekneusde spieren aan mijn val overgehoud­en.” Dat de klimmer niet zwaarder gewond raakte, heeft hij aan zijn klimtouw en rugzak te danken. “Die hebben waarschijn­lijk de val gebroken, samen met de losgeschot­en zekeringsp­unten.” Vandaag vliegen de klimmers normaal gezien weer naar huis. Voor de Beringenaa­r wacht nu een lange revalidati­e, maar hij denkt er niet aan om zijn klimtouw op te bergen. “Ik klim al acht jaar en dit was mijn eerste val. In deze sport ga je constant op zoek naar nieuwe uitdaginge­n, en dat is uiteraard niet zonder risico. Maar dat hoort erbij. Ik ben in ieder geval niet van plan om het klimmen op te geven.”

 ?? FOTO HBVL ?? Joel Theunis (47) na zijn redding in de heli.
FOTO HBVL Joel Theunis (47) na zijn redding in de heli.
 ?? Foto HBVL ?? Boven: Kelly en Joel (rechts) in de reddingshe­likopter, nadat ze werden bevrijd uit hun hachelijke positie op een stukje rots (onder) waar ze noodgedwon­gen de nacht hadden doorgebrac­ht.
Foto HBVL Boven: Kelly en Joel (rechts) in de reddingshe­likopter, nadat ze werden bevrijd uit hun hachelijke positie op een stukje rots (onder) waar ze noodgedwon­gen de nacht hadden doorgebrac­ht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium