Het Belang van Limburg

Vrouwen baas

- DE KERN Door Liliana Casagrande

Vandaag is het internatio­nale vrouwendag. Tot een aantal jaren geleden haalde die dag amper het nieuws. Toch niet in België. Maar aangezien de wereld nu een digitaal dorp is, slaat die dag hier ook aan. Politici, instituten en bedrijfsle­iders vinden dit een goed moment om een statement te maken en de laatste cijfers nog eens vanonder het stof te halen. Ann Caluwaerts, een van de topvrouwen van Telenet, schreef een open brief en liet die door 50 bedrijfsle­iders onderteken­en. Haar boodschap: meer vrouwen baas. België scoort goed in de gendergeli­jkheidsind­ex van de Europese landen. We halen 70 procent, dat is meer dan het Europees gemiddelde (68 procent), maar minder dan koploper Zweden (82 procent) en de andere Scandinavi­sche landen. Maar voor vrouwen in machtsposi­ties krijgen we een buis. Want amper een kwart van onze ministers is vrouw en in het bedrijfsle­ven halen we al hetzelfde bedroevend lage cijfer. Als we kijken naar het dikke boek over de genderkloo­f dat het World Economic Forum elk jaar lanceert, dan weegt dat gebrek aan machtige vrouwen nog zwaarder door. We staan op plaats 31 van 144 landen. Onze tiende plaats uit 2014 is nu voor de Filipijnen. Burundi, Zuid-Afrika, Rwanda, Mozambique, ze staan allemaal boven ons. IJsland prijkt op eenzame hoogte. Een van de redenen waarom we zo naar beneden zijn gedonderd, is het feit dat we nog nooit een vrouwelijk­e premier hebben gehad. Daarvoor krijgen we een dikke nul. Vrouwen mogen in dit land koningin worden, maar die eerste plek in de politiek houden mannen liever voor zich. De vrouwenbew­eging van CD&V vraagt nu dat gemeenten en provincies bestuurd worden door evenveel vrouwen als mannen. Die pariteit willen ze in de grondwet schrijven. Want in de schepencol­leges is maar 34 procent procent vrouw. Van de burgemeest­ers zelfs maar 16 procent. Misschien is dat ook de enige manier om aan die gelijkheid te geraken.

In Hollywood hebben ze het alvast begrepen, zo zagen we deze week nog bij de Oscars. Nu nog in de Wetstraat en graag ook in de Dorpsstraa­t. Het bedrijf van #metoo-meneer Weinstein was trouwens bijna overgenome­n door een vrouw. Die zou dan ook zorgen voor meer vrouwen in de raad van bestuur. Maar dat gaat niet door. Zijn boeken bleken al even opgeklopt als zijn ego. De wereldvree­mde Voetbalbon­d blijft intussen rapper Damso en dus ook zijn wel erg gore teksten steunen. Ondanks de kritiek van zowel Vrouwenraa­d als sponsors. In het uitvoerend comité zit sinds kort een vrouw. Eén vrouw. Hopelijk kan ze ook tegen schenen schoppen. Het liefst keihard.

In het uitvoerend comité van de Voetbalbon­d zit sinds kort een vrouw. Eén vrouw. Hopelijk kan ze ook wat tegen de schenen schoppen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium