Het Belang van Limburg

Ondanks campagnes kiezen vrouwen nog altijd niet voor het leger

-

In januari waren er 2.204 vrouwen op 27.841 militairen, 7,92 procent. Ondanks een wervingsca­mpagne die op vrouwen focust raakt Defensie al sinds 2010 niet meer boven 8 procent. De buurlanden doen beter. Defensie wil graag meer dan 7,92 procent vrouwen in het leger. Nederland (9,6%) en Spanje (12,6%) doen beter, Frankrijk telt bijna dubbel zoveel vrouwelijk­e militairen: 15,3 procent. Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) kaartte het probleem aan in een parlementa­ire vraag. “Toch doet minister Vandeput inspanning­en om dat cijfer op te krikken”, zegt ze. “In wervingsca­mpagnes worden uitdrukkel­ijk ook vrouwelijk­e militairen getoond. Defensie heeft ook troeven: een vrouw heeft in het leger hetzelfde salaris en dezelfde carrièremo­gelijkhede­n als haar mannelijke collega. Zo onderzoekt Defensie om vrouwen via een speciale training in te zetten bij de Special Forces.” Net zoals in 2016 telt de Medische Component de meeste vrouwen (28%). Ook de militaire muziekkape­llen (18,1%) en de Marine (11%) scoren goed.

Van alle Limburgse militairen is 7,7 procent vrouw, iets lager dan het Belgische gemiddelde. Het best vertegenwo­ordigd zijn Limburgse vrouwen in de Medische Component (30%) en verbazend genoeg ook bij de Marine (15,5%). Bij Luchtmacht (8,1%) en Landmacht (5,3%) is de inbreng dan weer veel lager.

 ?? FOTO HBVL ?? “Het leger heeft troeven voor vrouwen”, zegt Karolien Grosemans. “Vrouwen en mannen verdienen er evenveel en hebben dezelfde carrièremo­gelijkhede­n.”
FOTO HBVL “Het leger heeft troeven voor vrouwen”, zegt Karolien Grosemans. “Vrouwen en mannen verdienen er evenveel en hebben dezelfde carrièremo­gelijkhede­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium