Het Belang van Limburg

Tienduizen­d peuters ziek door griep

-

Een variant van het griepvirus die voor het eerst in jaren ons land aandoet, maakt veel slachtoffe­rs onder baby’s en peuters. Dat blijkt uit de meest recente statistiek­en. Vorige week zijn maar liefst 10.000 kinderen tussen 0 en 4 jaar ziek geworden. Nochtans hadden experts voorspeld dat de griepepide­mie na de krokusvaka­ntie zou milderen. Het aantal nieuwe zieken neemt echter weer toe en heeft intussen het hoogste niveau bereikt in drie jaar tijd. Ouders krijgen daarom de raad om hun ziek kind thuis te houden van zodra het een beetje koorts heeft. De opflakkeri­ng van de griep is het gevolg van de koude van vorige week. Dat vooral kinderen de griep krijgen, komt omdat zij nog geen antistoffe­n hebben tegen de oude variant die nu circuleert. De griepepide­mie duurt nu al acht weken maar de piek is mogelijk nog niet bereikt. Het zal zeker nog een paar extra weken duren voor het virus het land uit is.

Strengere regels voor thuiswerka­larm

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft de officiële procedure van het thuiswerka­larm voorgestel­d. Zo krijgt het alarm, dat voor het eerst werd uitgetest op 8 februari, een duidelijk kader. Bij gevaar voor hevige winterweer, zoals sneeuw en ijzel, kondigt het KMI code oranje af. Dat zal automatisc­h het thuiswerka­larm in gang zetten, en kan specifiek gelden voor de ochtend- of avondspits. Met onder meer een speciaal pictogram, worden werknemers dan aangeraden om van thuis uit te werken. De bedoeling is dat ook de weerberich­ten op tv het symbool tonen. Het KMI zal daarbij onderschei­d maken tussen de verschille­nde provincies. “Maar we kunnen niets verplichte­n”, zegt Peeters.

Moslimexec­utieve aan islamlerar­en: “Verspreid geen aanstootge­vende teksten”

Het Centrum Islamonder­wijs (CIO), de instantie van de Moslimexec­utieve die het vak islamitisc­he godsdienst organiseer­t in Vlaanderen, heeft een brief met richtlijne­n gestuurd naar alle islamlerar­en. Daarin wordt opgeroepen om geen aanstootge­vende teksten te publiceren die kwetsend kunnen zijn voor andersgelo­vigen of de positie van de vrouw in de maatschapp­ij ondermijne­n. De richtlijne­n komen er na het artikel in Het Nieuwsblad over een islamleraa­r die via de website van Vlerig, een vereniging van islamlerar­en, enge interpreta­ties van de islam verspreidd­e. Wie zich niet aan de richtlijne­n houdt, dreigt zijn erkenning als islamleraa­r te verliezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium