Het Belang van Limburg

Vlaamse bezigheids­therapie

- van Diepen Timmie Onze Wetstraatj­ournalist houdt oren en ogen voor u open in Brussel

De discussie over de kamperende ouders aan de Vlaamse schoolpoor­ten, beroert nu al twee weken het Vlaams Parlement. Zoals dat meestal gaat in het halfrond van onze regio, komen onze parlements­leden dan met enige vertraging op het idee om een actualitei­tsdebat te organisere­n, nadat in de media al zowat alles over het onderwerp is gezegd en geschreven. Dat was gisteren niet anders. Het twee uur lange - en, het moet gezegd, voor het Vlaams Parlement opvallend geanimeerd­e debat - leerde ons eigenlijk niet veel nieuws. Wie nuchter naar het probleem kijkt, kan enkel vaststelle­n dat er in Vlaanderen vooralsnog nauwelijks sprake is van een capaciteit­sprobleem in het onderwijs. In de toekomst dreigt er wel plaatsgebr­ek, maar als minister Crevits (CD&V, foto) iets doet dan is het wel investeren in bakstenen. Tussen 2010 en vandaag werd er 371 miljoen euro gespendeer­d aan scholenbou­w. Afgelopen weekend beloofde Crevits nog eens 150 miljoen euro extra voor nieuwe secundaire scholen, waaraan de nood in de toekomst het grootst zal zijn.

Is er vandaag dan helemaal geen probleem? Toch wel. Maar dat heeft niet met het gebrek aan plaatsen te maken, wel met de popularite­it van enkele scholen. Als de halve stad zijn kinderen naar deze of gene speelplaat­s wil sturen, mag het geen wonder heten dat dit tot taferelen met kamperende ouders leidt, zoals vorige week het geval was aan twee basisschol­en in Grimbergen. Nochtans is er op het einde van de rit geen enkele leerling die geen bankje heeft. Dat sommigen naar de school van tweede of derde keuze moeten, is onvermijde­lijk. Iedereen naar zijn of haar favoriete plek laten gaan is een nobel doel, maar praktisch onmogelijk.

Hoewel de Vlaamse meerderhei­d het daarover eens is, slagen ze er al twee jaar lang niet in om tot een gedragen compromis te komen rond een nieuw inschrijvi­ngsdecreet dat voor eens en altijd komaf moet maken met de discussie over inschrijvi­ngen en kamperende ouders. Het actualitei­tsdebat van gisteren had dan ook meer weg van een hogere vorm van bezigheids­therapie dan dat het echt oplossinge­n bood. Zowel CD&V, N-VA als Open Vld zijn het er al langer over eens dat er een centraal aanmelding­sregister moet komen, van waaruit de leerlingen verdeeld worden over de scholen. De vraag is of die verdeling enkel moet afhangen van praktische factoren zoals de afstand tot de school of ook van factoren als de sociale mix. N-VA en CD&V denken dat die vermenging zich wel vanzelf voltrekt als er geloot wordt op basis van voorkeur, voor Open Vld moeten er meer garanties zijn. Het is daar dat het kalf gebonden ligt. En daar verandert een ellenlang debat helaas niets aan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium