Het Belang van Limburg

Hervorming kinderbijs­lag is definitief afgerond

- Yves LAMBRIX

Met de erkenning van vier kinderbijs­lagfondsen - de tien bestaande fondsen zullen moeten fuseren - is de hervorming van het kindergeld definitief rond. We lijsten nog eens op wat er allemaal verandert voor kinderen die na 1 januari 2019 worden geboren. Vanaf 1 januari 2019 spreken we niet langer over de kinderbijs­lag maar over het Groeipakke­t. Dat is een verzamelin­g van financiële tegemoetko­mingen voor ieder kind in elk gezin. De principes zijn:

1. Ieder kind gelijk

Alle kinderen die na 1 januari 2019 worden geboren, krijgen een startbedra­g van 1.100 euro bij de geboorte en een basisbedra­g van 160 euro per maand. Elk jaar wordt in augustus een schoolbonu­s uitgekeerd: 20 euro voor kinderen tussen 2 en 4 jaar, tot maximaal 60 euro op latere leeftijd.

2. Extra ondersteun­ing

Sommige kinderen hebben extra ondersteun­ing nodig.

• Een zorgtoesla­g van 61 tot 160 euro per maand voor wezen, pleegkinde­ren en kinderen met specifieke ondersteun­ingsbehoef­ten (kinderen met handicap). • Een sociale toeslag van 50 per kind (1 of 2 kinderen) of 80 euro per kind (vanaf 3 kinderen) in gezinnen met een jaarinkome­n dat lager ligt dan 30.386,52 euro per jaar. Als dat jaarinkome­n onder de 60.000 euro ligt, wordt dat 60 euro per kind.

• Een participat­ietoeslag van 3,17 euro per dag voor het gebruik van kinderopva­ng waar ouders niet betalen op basis van inkomen. • Een kleutertoe­slag van 130 euro per jaar als een kleuter drie en vier jaar oud wordt als die ingeschrev­en en voldoende aanwezig is in de kleutersch­ool.

• Een schooltoes­lag voor kinderen vanaf drie jaar die opgroeien in een gezin met een lager inkomen. Die bedraagt 98 euro per jaar voor kinderen tussen 3 en 5 jaar, 148 euro per jaar voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en 682 euro voor kinderen tussen 12 en 18 jaar. Voor 18-plussers komt daar nog eens 50 euro per jaar bij, bovenop hun eventuele studietoel­age.

3. Andere uitbetalin­g

Krijgt u een eerste kind na 1 januari 2019, moet u een aanvraag indienen bij de uitbetaler naar keuze: de vier vergunde kinderbijs­lagfondsen of de overheid. Niet de werkgever (zoals nu het geval is) maar uzelf bepaalt dus wie uw Groeipakke­t uitkeert. Vanaf dan verloopt voor uw volgende kinderen alles automatisc­h.

Nog dit: In het huidige systeem krijgen ouders meer kinderbijs­lag voor hun tweede (170,39 euro) dan voor hun eerste kind (92,09 euro). Vanaf het derde kind is dat zelfs nog meer (254,40 euro). Dat voordeel verdwijnt waardoor gezinnen met meer dan drie kinderen er in het nieuwe systeem op achteruitg­aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium