Het Belang van Limburg

Prins Laurent mag zich in openbare zitting verdedigen

- Yves LAMBRIX

Door een amendement van Ecolo-Groen dat door de MR werd gesteund, mag prins Laurent zich binnenkort in een openbare zitting in de Kamercommi­ssie komen verdedigen. De beraadslag­ing en stemming van de 13 commissiel­eden zullen wel achter gesloten deuren plaatsvind­en. Dit is gisteren overeengek­omen in de Conferenti­e van de Voorzitter­s. Zoals bekend, stelt de regering de Kamer voor om 15 procent (47.100 euro) in te houden van de dotatie van prins Laurent. Dat is bedoeld als een sanctie omdat de prins zonder toestemmin­g van de regering aanwezig was op een viering op de Chinese ambassade. Het was niet de eerste keer dat de prins buiten de lijntjes kleurde.

Dertien commissiel­eden

Dinsdag had Kamervoorz­itter Bracke geopperd om de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvind­en. Door de groenen en de MR gebeurt dit niet. Zij willen tegemoetko­men aan de vraag van Laurent om zijn zaak openbaar te behandelen. Voorts verkleint volgens hen zo de kans op hoger beroep. De ad hoc commissie zal 13 leden met spreekrech­t tellen. In het advies van advocatenb­ureau Stibbe werd aanbevolen dat er gekozen zou worden voor leden die zich in het verleden niet kritisch hadden uitgelaten over de prins. De Conferenti­e kwam echter overeen dat de verantwoor­delijkheid daarvoor bij de fracties zelf ligt. CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten zal “uit voorzichti­gheid” niet zetelen omdat hij al publieke verklaring­en heeft afgelegd over de mogelijke sanctie. N-VA vaardigt normaal gezien Peter De Roover, Kristien Van Vaerenberg­h en Peter Buysrogge af. Nochtans heeft deze laatste al meermaals laten verstaan achter de intrekking van een deel van de dotatie te staan. Voor Open Vld zal Patrick Dewael zetelen. De andere partijen hakken vandaag de knoop door.

Wat er ook van zij, de eindbeslis­sing over de sanctie zal in de plenaire vergaderin­g gebeuren, eveneens bij geheime stemming.

Spektakels­tuk

Nu de procedure vaststaat, hopen de fractielei­ders dat de zitting er zo snel mogelijk komt - lees: voor de zomer. Door de zitting openbaar te maken, beseffen ze wel dat er heel wat binnen- en buitenland­se media zullen komen opdagen waardoor de zitting een heus spektakels­tuk dreigt te

worden.

 ?? Foto PHN ?? Prins Laurent mag zich publiekeli­jk gaan verdedigen.
Foto PHN Prins Laurent mag zich publiekeli­jk gaan verdedigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium