Het Belang van Limburg

Tusk tempert Britse verwachtin­gen

-

Het Verenigd Koninkrijk krijgt geen ‘pick and mix’-handelsakk­oord met de EU omdat dat ingaat tegen de EU-belangen. Dat heeft EU-raadspresi­dent Tusk gisteren gezegd.

Tusk vindt de wensen van de Britse premier Theresa May over de toekomstig­e relatie van EU en VK niet realistisc­h. De EU is niet van plan om de Britten in een handelsakk­oord alle voordelen (zoals toegang tot de interne en de financiële markten) te geven zonder dat daar ‘nadelen’ (zoals vrij verkeer van burgers en het accepteren van EU-regels) tegenover staan, aldus de EU-raadsvoorz­itter. “Brexit betekent dat handel ingewikkel­der wordt en we van elkaar wegdrijven. Dit wordt het eerste vrijhandel­sakkoord dat banden losser maakt, en niet sterker”, zei Tusk in Luxemburg.

Europarlem­ent wil uitleg over benoeming Martin Selmayr

Het Europees Parlement houdt maandag een spoeddebat over de omstreden blitzbenoe­ming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Volgens het koor van critici verliep de promotie van de Duitser razendsnel en uiterst schimmig. Volgens de

Europese

Commissie is alles dan weer strikt volgens de regels gegaan. Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker schoof zijn vertrouwel­ing Selmayr (47) eind februari door naar de hoogste ambtelijke post bij de Commissie, tot verrassing van Commissiel­eden die wel de benoeming goedkeurde­n. Een meerderhei­d in het Europees Parlement wil nu ophelderin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium