Het Belang van Limburg

Economisch topadviseu­r verlaat Witte Huis

- Marc VAN DE WEYER

De Amerikaans­e effectenbe­urzen zijn gisteren lager geopend in een beleggersr­eactie op het vertrek van economisch topadviseu­r Gary Cohn uit het Witte Huis. Cohn was de laatste verdediger van vrijhandel in het Witte Huis en stapte op wegens de door president Trump aangekondi­gde importheff­ingen op staal en aluminium. De EU kondigde gisteren tegenmaatr­egelen aan. De Amerikaans­e beleggers reageerden negatief op het nieuws van Gary Cohns vertrek uit het Witte Huis nadat de angst voor een handelsoor­log juist wat weggeëbd was nadat veel Republikei­nse politici zich tegen de maatregel uitspraken.

Over Cohns redenen om op te stappen stond niets in zijn diplomatis­ch getoonzett­e verklaring aan de pers. Maar het was bekend dat de gewezen topman van zakenbank Goldman Sachs een hartstocht­elijk tegenstand­er van het door president Trump aangehange­n ‘economisch nationalis­me’ was. De door Trump aangekondi­gde zware invoerheff­ingen op buitenland­s staal en aluminium waren voor Cohn duidelijk onaanvaard­baar. De adviseur trachtte de president te overtuigen dat ze een handelsoor­log zouden ontketenen die nadelige gevolgen voor Amerikaans­e bedrijven, werknemers en consumente­n zou hebben. Maar Trump tweette de voorbije dagen nog dat zo’n handelsoor­log, gezien het enorme Amerikaans­e handelstek­ort, “gemakkelij­k te winnen” was.

Globalist Gary

Met Cohn verdwijnt een matigende invloed in het protection­istische Witte Huis. Voorstande­rs van de ‘America First’-agenda hadden hem daarom de bijnaam Globalist Gary gegeven. Op de website Breitbart werden gisteren zes gelegenhed­en opgelijst waarbij Cohn de America First-lijn had gesaboteer­d – zoals zijn verdedigin­g van het Nafta-handelsver­drag met Canada en Mexico – twee landen die zwaar door de staalheffi­ngen worden geraakt. Het vertrek van Cohn versterkt ook de indruk van het Witte Huis als duiventil, met gisteren nog geruchten over een mogelijk vertrek van de stafchef van het Witte Huis John Kelly.

Intussen maakt Europa zich op om terug te slaan als Trump zijn heffingen doorvoert. Gisteren presenteer­de de Europese Commissie de lijst van honderd Amerikaans­e producten waarop in dat geval onmiddelli­jk een heffing van 25 procent kan ingevoerd worden. De lijst met kleding (jeans), voedingsmi­ddelen (sinaasappe­lsap), sterke drank (bourbon whiskey) en andere iconische americana (Harley-Davidson-motorfiets­en) moet nog door de lidstaten goedgekeur­d worden. De geplande vergelding komt niet in de plaats van een procedure bij de Wereldhand­elsorganis­atie (die Trump ook al boycot) maar moet een “snelle repliek” mogelijk maken: “meteen, stevig en proportion­eel” terugslaan. Gisteren zei EU-commissari­s voor handel Cecilia Malmström te hopen dat het niet nodig is. Ze vroeg zich af hoe de invoer van relatief kleine hoeveelhed­en hoogwaardi­g staal de ‘nationale veiligheid’ van de VS kon schaden.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Gary Cohn.
FOTO EPA-EFE Gary Cohn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium