Het Belang van Limburg

“Aan het eind van de wereld is iedereen een vreemdelin­g”

- X Olivier en Zoë zijn te volgen op de blog www.weleaf.nl

Sommigen jagen geld of liefde achterna, anderen hun droom. Neerpelten­aar Olivier Van Herck leerde snel bij als manager voor de stad Rotterdam. “Veel oudere collega’s zeiden: ‘Eens met pensioen, doe ik nog dit of dat.’ Terwijl sommigen juist erg ziek werden. En weg was de droom. Onze droom was een trage wereldreis. Het was nu of nooit.” Die droom heeft Olivier met vriendin Zoë per fiets en zeilboot tot Ushuaia gebracht, helemaal op het puntje van ZuidAmerik­a, onderin het mythische Patagonië: “Hier geldt de uitdrukkin­g: Wie zich haast in Patagonië, ziet niks.” Op 30 september 2016 vertrekken ze met de fiets vanuit Amsterdam waar Zoë, een Nederlands­e, op dat moment woont. Een strak plan is er niet echt. Gewoon naar het zuiden fietsen en dan in Spanje of Portugal proberen aan boord van een zeilboot te raken, de Atlantisch­e Oceaan over, richting Zuid-Amerika. “We laten bewust veel open”, vertelt Olivier. “Als we één ding geleerd hebben, dan wel dat we ons geen overdreven verwachtin­gen mogen stellen. Want anders valt het tegen.”

Zuidelijke­r kan niet

Zo bereiken ze via Brazilië op 21 juli 2017 Argentinië. Op 21 december arriveren ze per fiets in Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. Verderop ligt enkel nog Antarctica. “Je verwacht het niet na al die verlaten landschapp­en aan het eind van de wereld. Plots was er die toegangspo­ort met daarachter een grote stad met een grote haven. En we waren toe aan rust.” Die batterijen zijn nu weer opgeladen. Als alles goed is, zijn Olivier en Zoë net weer begonnen aan hun tocht richting het noorden. Al liftend deze keer.

Waarom nu liften?

“Op onze heenreis zijn we langs de Andeskant van Patagonië gefietst. Met adembeneme­nde landschapp­en. Nu nemen we nu de weg van de Atlantisch­e kust. Met alleen eindeloze pampa’s waar niets groeit. En vooral, waar de wind vrij spel heeft. Dat is gevaarlijk om te fietsen. Voor je het weet, blaast de wind je naar het midden van de weg. Hebben we ook eens meegemaakt op de heenreis. Een brandweerm­an heeft ons toen van de weg geplukt. We mochten niet verder van hem. Te gevaarlijk. Hij heeft ons meegepakt en zijn kunnen blijven slapen in de brandweerk­azerne. Nu hopen we dat een vrachtwage­n ons meeneemt om in 5 à 6 dagen opnieuw Buenos Aires te bereiken. Dat ligt 3.000 km naar het noorden.”

Al een afspraak?

“Op z’n Argentijns.” (lacht) “Een afspraak waar je dus nooit helemaal zeker van kan zijn. Maar door het vele vrachtverv­oer tus- het noorden en het zuiden zijn er wel veel vrachtwage­ns. Argentijne­n zijn heel makkelijk. Als er plaats is, nemen ze je altijd mee.”

Wat is na Buenos Aires het plan?

“Terug op de fiets door Paraguay, Bolivia en Peru en verder naar het noorden om uiteindeli­jk naar Canada te trekken waar we heel graag een lange kanotocht willen ondernemen.”

Fietsen, zeilen, kano, liften… Wat is er mis met een vliegtuig?

“Dat is het net. Eén ding stond vast op voorhand. We wilden traag reizen. Wie langzaam reist, ontmoet mensen. Ziet ook de echte natuur. Al is het in mijn geval niet helemaal gelukt. De geplande oversteek van de Atlantisch­e Oceaan per zeilboot heb ik uiteindeli­jk toch met een vliegtuig moeten doen.”

Hoezo?

“Zeeziek. Verschrikk­elijk. Na veel moeite en onderhande­lingen was een ouder Zwitsers koppel in Las Palmas bereid ons mee te nemen met hun zeilboot. Maar in Gambia, dat is het meest oostelijke punt van Afrika en dus de kortste zeilweg naar Zuid-Amerika, ben ik van de boot gestapt. Er was geen pret meer aan. Het risico was ook te groot. Het is twintig dagen zeilen tussen Gambia en Brazilië. Als je niets kan binnenhoud­en, verzwak je te zeer. En op de oceaan ben je alleen.”

En Zoë dan?

“Zoë heeft de overtocht wel gedaan. Dat hadden we ook op voorhand afgesproke­n. Als de ene iets anders wil dan de andere, dan respectere­n we elkaars keuze. Het was zeker ook Zoë’s droom om traag rond de wereld te reizen. Op dat moment was ons afscheid ontzettend moeilijk, maar achteraf was het de beste keuze die we konden doen. Al was het zwaar om te wachten en nauwelijks te weten waar Zoë zich bevond. Op een bepaald moment verdwijnt zo’n boot van de radar en konden we elkaar maar één keer om de drie à vier dagen een ouderwets sms-bericht van 160 tekens sturen. Tweehonder­d kilometer boven Recife, dat is de Braziliaan­se kant van de Atlantisch­e Oceaan, waren we uiteindeli­jk weer samen en konden we opnieuw de fiets op.”

Zo is een wereldreis een ultieme relatietes­t.

“Dat is zeker waar. In ons geval zijn we nog veel meer naar elkaar toegegroei­d, maar we beseffen ook dat het heel erg mis had kunnen lopen.”

We komen stilaan tot de conclusie dat het in West-Europa zo slecht nog niet is

Olivier Van Herck

Toch geen wrijvingen onderweg?

“Soms wel natuurlijk. Ik plan iets meer. Ik wil bijvoorbee­ld weten waar we de volgende avond onze tent kunnen opzetten. En terwijl Zoë meer van de mooie momenten wil genieten, wil ik alweer op de fiets.”

Hoe kijken Zuid-Amerikanen aan tegen fietsende Europeanen?

“Ze vinden onze manier van reizen fantastisc­h. Zuid-Amerikanen zijn gastvrij. Als we bijvoorsen

beeld vragen of we onze tent in hun tuin mogen zetten, zeggen ze:

Kom maar binnen slapen. Alle deuren gaan open. Ze vinden het alleen raar dat we nog geen kinderen hebben. Vaak zie je ze ook letterlijk speuren naar kinderen die er niet zijn. Hier worden vrouwen al heel jong moeder. Het verbaast hen oprecht dat kinderen bij ons nog niet aan de orde zijn.”

Iets anders: hoe zit het met de centen?

“Prima. Tijdens mijn jaren in Rotterdam heb ik bewust eenvoudig geleefd. Zo hebben we 50.000 euro kunnen sparen voor onze reis. Het idee was om met gemiddeld 30 euro per dag voor ons tweeën drie

à vier jaar te kunnen rondreizen.”

Wat zegt de boekhoudin­g?

“Na een jaar en vier maanden zitten we aan een gemiddelde van 23 euro per dag. We zitten onder ons budget.”

Jullie kunnen langer reizen.

“Dat kan. We weten het niet. Het kan ook zijn dat we ergens permanent zullen blijven, mochten we op een plek komen waar we ons hart verliezen. Maar dan zal het toch eerder westers zijn.”

Hoe bedoel je?

“We hebben onze criteria: geweldige natuur, bergen om te skiën, de taal machtig zijn, veiligheid, gezondheid­szorg, … We komen stilaan tot de conclusie dat het bij ons in West-Europa nog niet zo slecht is.” (lacht)

Onveilige situaties meegemaakt?

“Totaal niet. We voelen ons ook niet onveilig. Maar tegelijk zoeken we het gevaar ook niet op.”

Hoe valt Ushuaia mee?

“Patagonië is fantastisc­h. De naam alleen al. De natuur, de verlatenhe­id, de gletsjers, het gevoel ontdekking­sreiziger te zijn, ... Het is de moeite meer dan waard geweest. Ushuaia is dan weer die grote stad aan het einde van de wereld. Een stad die sterk groeit: 75.0000 tot 90.000 mensen, hoor ik zeggen. De ouders van de vrouw van wie we nu een kamer huren zijn dertig jaar geleden naar hier gekomen. Toen woonden er 3.000 mensen. Door spanningen met Chili wilde Argentinië de regio bevolken en heeft toen assemblage­fabrieken laten zetten. Kortom, iedereen in Ushuaia is op een of andere manier een vreemdelin­g. Dat zorgt ervoor dat ze vriendelij­k zijn. Tegelijk ligt hier de toeristisc­he poort naar Antarctica. In de haven liggen permanent vier tot vijf cruise- en expedities­chepen. Het einde van de wereld is tegenwoord­ig heel populair.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Ontmoeting met een gaucho, een Argentijns­e boer. Aan Oliviers fiets wappert een Belgische wimpel.
FOTO HBVL Ontmoeting met een gaucho, een Argentijns­e boer. Aan Oliviers fiets wappert een Belgische wimpel.
 ?? Foto HBVL ?? Aankomst in Ushuaia, het einde van de wereld, op 21 december. Olivier en Zoë hebben dan 11.000 kilometer op de teller. Aan de overzijde van het Beaglekana­al ligt Chili.
Foto HBVL Aankomst in Ushuaia, het einde van de wereld, op 21 december. Olivier en Zoë hebben dan 11.000 kilometer op de teller. Aan de overzijde van het Beaglekana­al ligt Chili.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium