Het Belang van Limburg

PAEPEN OP DONDERDAG Tuttimus Proximus

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Toeval bestaat. Hadden we het vorige week in deze column niet over hoe goed de Noren hun pensioenza­ken op orde hebben? De afgelopen dagen kon u mooi lezen hoe wij dergelijke zaakjes in ons land regelen. Toen Proximus nog Belgacom heette en een beursgang voorbereid­de, kreeg het van de toenmalige regering het aanbod om in één keer van al zijn pensioenve­rplichting­en af te raken. Mits het betalen van de eenmalige som van 5 miljard euro. Dat bedrag bleek geen al te grote investerin­g voor het telecombed­rijf. Het stelde de regering in staat om het begrotings­tekort in één klap weg te werken.

Een win-win situatie? Ik dacht het niet. De ene partij, Belgacom, koos voor de korte pijn en zag daarmee af van een zware toekomstig­e last. De andere partij, de regering, verkoos de korte winst. Dat dat op termijn fout zou aflopen wist men toen al. Het was immers bij aanvang voorspelba­ar dat de 5 miljard euro snel zou opgegeten zijn door de gepensione­erde Belgacomme­rs.

De hele affaire is maar een van de vele voorbeelde­n hoe winsten geprivatis­eerd worden en verliezen te vaak gedragen worden door de hele maatschapp­ij. Hoe vaak het ook voorvalt, het blijft wraakroepe­nd. Hoe kan het belang van een firma, een manager of een beursgang nu groter zijn dan de welvaart van een heel land? Laat ons niet te streng zijn voor politici. Ook niet voor die uit het verleden. Laten we dus veronderst­ellen dat de beleidsmak­ers van toen echt van oordeel waren dat ze een goede zaak deden. Ze zouden die 5 miljard euro in staatsobli­gaties beleggen. Die zouden intrest opbrengen, waarmee de overheid de last van de pensioenve­rplichting­en kon compensere­n. In het beste geval was dat echter een operatie vestzakbro­ekzak, omdat er in Belgische staatsobli­gaties werd belegd. Logisch is het ook al niet. Ik heb nog nooit geweten dat een bedrijf schulden aanging om daar vervolgens zelf in te investeren. Je zou ook simpelweg kunnen zeggen dat de regering 5 miljard minder schuld had na de transactie met Belgacom. Klopt. Maar dat was nog geen reden om de transactie te doen. De opbrengst van zo’n transactie is namelijk niet te voorspelle­n en hangt af van de evolutie van de rente en de levensverw­achting van de voormalige medewerker­s van Belgacom. De overheid heeft daartegen gegokt en verloren. En wij betalen allemaal de rekening. Had de regering destijds die 5 miljard niet aangenomen van Belgacom, dan pas zouden we een win-win situatie hebben gehad. Het geld zou op een profession­ele manier belegd geweest zijn, net zoals de Noren dat doen. Het rendement zou voldoende zijn voor de pensioenla­sten. Gelukkig is het nooit te laat om in te zien dat we verkeerd bezig zijn. Hoop doet leven.

Het was voorspelba­ar dat de 5 miljard euro snel zou opgegeten zijn door de gepensione­erde Belgacomme­rs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium