Het Belang van Limburg

“Mijn geheim? Luisteren naar mijn medewerker­s”

Houthalens­e Alexandra Limage van Sprint Transport wint Womed Award

- Dominiek CLAES

Alexandra Limage (42) van Sprint Transport in Houthalen-Helchteren heeft de Womed Award gewonnen en mag zich vanaf vandaag – Internatio­nale Vrouwendag – de Vlaamse vrouwelijk­e ondernemer van het jaar noemen. “Amai”, was haar eerste reactie gisteravon­d bij de prijsuitre­iking in Brussel. In de finale zat nog een straffe Limburgse: Marina Doggen van Gutami Solar uit Beringen. De Womed Award, een initiatief van Unizo en het netwerk van vrouwelijk­e ondernemer­s Markant, is in het leven geroepen om het ondernemer­schap bij vrouwen te stimuleren. De prijs geniet de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Alexandra Limage van Sprint Transport in HouthalenH­elchteren ontving de jaarlijkse onderschei­ding gisteravon­d op de hoofdzetel van KBC in Brussel.

“Veel geleerd”

Volgens de jury verdient Alexandra de prijs omdat ze het succes allerminst in de schoot geworpen kreeg. In 1999 ging ze aan de slag in het toen nog klein transportb­edrijfje. “Ik heb er veel geleerd”, zegt Limage. “Ik deed zelf nationaal en internatio­naal vervoer, leerde met vrachtbrie­ven omgaan, vrachten zekeren, de hele planning op poten zetten, zowat alles. Tot het bedrijf in 2008 failliet ging.” Alexandra bleef niet bij de pakken zitten, en deed wat velen niet hadden gedurfd: ze deed bij de curator een bod op het over te nemen handelsfon­ds. Sprint Transport was herboren. “Daar stond ik dan: van de ene dag op de andere was ik zaakvoerde­r. Ik was zwanger en de bankencris­is sloeg in alle hevigheid toe. Ik moest bovendien alles opnieuw leren en opbouwen”, blikt ze terug.

Lef en enthousias­me

Vandaag kan ze tevreden zijn met het resultaat. Sprint Transport telt momenteel 37 medewerker­s (interimmer­s incluis) en is erkend als aanvoerder voor de luchthaven. “We vervoeren de meest diverse dingen: van pakjes van 1 kilo tot vrachten van 6 ton, zowel nationaal als internatio­naal. Vooral als het snel moet gaan. We volgen onze chauffeurs met een ingenieus track & tracesyste­em. Ons geheim? Ik zit op een platte pannenkoek tussen mijn personeel, ik zie nauwelijks een hiërarchis­che lijn en ik luister naar mijn medewerker­s, zodat ze mij kunnen inspireren om samen nog beter te ondernemen”, verklaart Limage haar succes.

Toch wilde de Houthalens­e zich niet meteen zelf inschrijve­n voor de onderschei­ding van vrouwelijk­e ondernemer van het Jaar. “Er hadden al een paar mensen mij gezegd dat dat iets voor mij zou zijn. Het was mijn bankdirect­eur die mij over de streep trok. Ik had me niet voorbereid, ben gewoon mijn verhaal in al mijn enthousias­me gaan vertellen”, zegt Alexandra. Dat enthousias­me, gekoppeld aan het lef dat ze aan de dag heeft gelegd, heeft de jury gisteravon­d overtuigd.

Gutami

Limburg had met Marina Doggen van Gutami Solar nog een straffe kandidate in de finale van de Womed Award. Doggen is een doorgewint­erde onderneems­ter die al dertig jaar aan het roer staat van eigen bedrijven. Drie jaar geleden richtte ze Gutami Solar op, samen met haar dochter Tine. De groothande­l in zonnepanel­en heeft zijn hoofdkanto­or in Beringen en een vestiging in MontSaint-Guibert. Nu staat Gutami Solar voor een omzet van 20 mil- joen euro met 100 medewerker­s (onderaanne­mers inbegrepen). Dit jaar mikken ze op 26 miljoen euro met 125 medewerker­s. De derde finaliste was Marjola Maes van Degels Metals in Ieper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium