Het Belang van Limburg

“Uw gender bepaalt uw toekomst niet”

- Meral Özcan, Beringen

BERINGEN - Vandaag is het Internatio­nale Vrouwendag, een groots woord met een veelzeggen­de boodschap. Op deze dag is er maar één sterke vrouw naar wie ik opkijk, en dat is mijn moeder. Ze leerde ons strijden. Doe dat maar eens in een gemeenscha­p waar de sociale druk van macho mannen op volle toeren draaide. De opvoeding die je van thuis meekrijgt, bepaalt grotendeel­s je identiteit en je kijk op de wereld. Mijn vader kookte regelmatig en hielp met huishoudel­ijke taken, hoewel dat toen voor de buitenwere­ld een groot taboe was. De elektrisch­e klusjes binnenshui­s werden door mijn moeder uitgevoerd.

Elk gezin heeft zo haar eigen rolpatroon. Wel is het opmerkelij­k dat de leefcultuu­r waarin we groot zijn geworden niet dezelfde is als die waarin we nu onze kinderen opvoeden. In mijn herinnerin­gen speelden wij als meisjes met jongens samen in de speeltuin in onze wijk. De speeltuin was een ontmoeting­splaats waar iedereen met elkaar speelde.

Nu merk ik dat onze kinderen opgroeien in een leefcultuu­r die jongens en meisjes gescheiden houdt. Ik merk bv. dat mijn zonen op de speelplaat­s bijna nooit met meisjes spelen - dat zou volgens andere vrienden niet zo stoer zijn. Jongens spelen met jongens, aldus mijn zonen op school. Nochtans wacht ik vol spanning op de dag dat één van mijn zonen een vriendin thuis uitnodigt.

Een eigenaardi­ge evolutie, niet? Zo zie je ook in de vrijetijds­besteding dikwijls een onderschei­d tussen meisjes en jongens. Er zijn weinig meisjes die bv. in een reguliere “jongens” voetbalplo­eg terechtkom­en. Onlangs kwam ik een jong meisje tegen. Toen ze vertelde dat ze aan VUB handelsing­enieur studeerde was mijn eerste reactie: “Wow, een Belgisch-Turks meisje dat geen klassieke richting volgt. Jawel, meer van dat a.u.b.” Bepaalde richtingen in het middelbaar kennen niet de ideale mix van jongens en meisjes.

Laten we samen een lans breken en onze kinderen ervan overtuigen dat je gender niet toekomstbe­palend is. Wat een meisje kan, kan een jongen ook en andersom. Een vrouwelijk­e elektricie­n of technicien, een man die komt poetsen... Die laatste is wel langzaam aan het doorbreken. Het wordt hoog tijd dat we onze leefcultuu­r eens onder de loep nemen. Soms moet je als ouder thuis de rollen durven om te draaien. Een man die kookt en poetst? Bij ons lukt het goed, al ben ik diegene die meestal het eten op tafel moet brengen. De jongens laat ik soms stofzuigen en stof afnemen. Eerlijk gezegd, ik ben niet voor die klassieke taakverdel­ing. De dag dat we deze clichés en taboes doorbreken, is het voor ons elke dag Internatio­nale “mensen”dag.

 ?? Foto SHUTTERSTO­CK ?? “Wat een meisje kan, kan een jongen ook, en omgekeerd.”
Foto SHUTTERSTO­CK “Wat een meisje kan, kan een jongen ook, en omgekeerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium