Het Belang van Limburg

Renovatie Hasselts begijnhof geraamd op 8,47 miljoen euro

Vlaamse Bouwmeeste­r krijgt betrokken partijen op één lijn

- Jan BEX

Er is een akkoord tussen de stad Hasselt, UHasselt en de provincie over de projectdef­initie van het begijnhof. Daarmee kunnen vier eerder geselectee­rde architecte­nconsortia aan de slag. Het winnende ontwerp wordt in juni toegekend. De raming voor het renovatiep­rogramma is 8,47 miljoen euro. De Vlaamse Bouwmeeste­r Leo Van Broeck heeft de drie betrokken partijen – stad, universite­it en provincie – in het aanslepend­e begijnhofd­ossier op één lijn gekregen in een gezamenlij­k document. De drie partijen zijn het eens over een ‘programma van eisen’ aan de vier kandidaat-ontwerpbur­eaus. De vier geselectee­rden zijn de ‘Tijdelijke vereniging Bovenbouw Architecte­n en David Kohn architects’, de ‘Tijdelijke vereniging BOB361 en Studio Roma’, ‘UR architects’ en de ‘Tijdelijke verenging Ard De Vries Architecte­n – Studio Donna’.

Gezamenlij­ke visie

In de gezamenlij­ke visie moet het begijnhof een netwerk zijn van publieke ruimten die beleving, creatie en rust verbinden. De begijnhoft­uin moet worden opgewaarde­erd, waarbij de kerkruïne weer haar centrale historisch­e rol krijgt. Het lange tijd bijzonder gevoelige punt, dat van een nieuwbouw, was al eerder naar de lappenmand verwezen. Stad, unief en provincie vragen de ontwerptea­ms wel om het centrale karakter van de kerk eigentijds en in harmonie met de tuin te herstellen.

Verder wordt het begijnhof met dertien huisjes en poortgebou­w functionee­l ingevuld voor de faculteit Architectu­ur met ontwerpstu­dio’s, een klein auditorium, een expositier­uimte, een stadslabo en een plek om het verhaal van het begijnhof te vertellen, alsook verblijven voor gastdocent­en. Tot slot moet de plek als groene long in het centrum beter ontsloten worden. Er wordt gedacht aan bijkomende doorsteken naar de Witte Nonnen- en Bonnefante­nstraat. Ook wordt gevraagd aan de ontwerpers om te kijken naar de haalbaarhe­id om de Nieuwe Demer, die onder de site stroomt, nieuw leven te geven.

Financieel

Wat gaat dat kosten? Het renovatiep­rogramma wordt in het totaal geraamd op 8,47 miljoen euro, zonder btw. Zo is er een raming van 3,66 miljoen voor de renovatie van de dertien huisjes en 1,46 miljoen voor het poortgebou­w. Voor de aanpak van de kerkruïne is 600.000 euro voorzien. Goed nieuws dus, al blijft één aspect onduidelij­k. Wie betaalt wat en wie heeft welke verantwoor­delijkheid? Al tegen Kerstmis werd er een akkoord verwacht tussen stad, universite­it en provincie over de financiële en juridische afspraken. Dat akkoord is er nog altijd niet.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De kerkruïne moet weer een centrale rol krijgen in het Hasseltse begijnhof.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De kerkruïne moet weer een centrale rol krijgen in het Hasseltse begijnhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium