Het Belang van Limburg

Brand vernielt huis terwijl bewoner familie gaat helpen

Jarenlange renovatie in één klap tenietgeda­an

- Phillip PERGENS

Een 37-jarige man uit Bree speelde gisteren in de vroege ochtend al zijn bezittinge­n kwijt bij een zware woningbran­d. De dertiger was ’s nachts halsoverko­p met zijn hond vertrokken om familie te helpen toen het vuur in zijn huis in de Gruitroder­straat uitbrak. “Hij is enorm aangeslage­n”, vertellen de buren die hem gisteren opvingen. Het waren de buren die rond 3.30 uur wakker schoten van een doordringe­nde brandgeur. “We zagen ook licht door de ramen schemeren en hoorden precies glasgerink­el”, zeggen de omwonenden. Ze belden de hulpdienst­en en de brandweer van Bree was snel ter plaatse. “Maar toch besef je dan pas hoe lang een minuut duurt. We zagen de vlammen en vreesden het ergste. Gelukkig was de buurman niet thuis.”

De 37-jarige man had midden in de nacht, rond 2 uur, telefoon van familie gekregen. Ze vreesden dat er bij hen een gaslek was. “Hij is meteen vertrokken. Samen met zijn hond,

Het vuur kon zich verspreide­n via het vele houtwerk in het huis. “Gelukkig was Joris weg, want anders

ze

zijn

onafscheid­elijk.” was hij hier niet levend uitgekomen. De volledige trap is weggebrand. Het was echt een vlammenzee en de rookpluim was enorm.” De kat was gisterocht­end nog niet terecht. “Maar die kon op ieder moment van de dag binnen- of buitenwand­elen. Ze zal wel ergens veilig en wel aan het schuilen In de nacht van dinsdag op woensdag hebben dieven ingebroken bij doe-het-zelfzaak Gamma langs de Luikerstee­nweg in Tongeren. De daders hebben via de achterzijd­e van het gebouw toegeslage­n, uit het zicht van alles en iedereen. “Rond 2.30 uur werd ik gewaarschu­wd door de meldkamer van de alarmcentr­ale”, vertelt procedurev­erantwoord­elijke Georgy Vanseer. “De daders hebben een gat uitgezaagd in het plat dak, vlak boven de burelen. Ze waren vermoedeli­jk geïnteress­eerd in de brandkast, maar daar zat geen geld in. Op de zijn”, luidt het bij de buren. Zij vingen de bewoner ook op. “Hij is natuurlijk enorm aangeslage­n. Joris woont hier zo’n tien jaar en heeft in al die jaren veel aan het huis veranderd. De renovatie en de inrichting was zo goed als afgerond en dan overkomt hem dit. Al zijn bezittinge­n zijn in de as gelegd. Hij heeft niets meer.”

Instorting­sgevaar

De brandweerm­annen waren urenlang in de weer met de bluswerken. Het vuur kon volgens hen overslaan op alle ruimtes in het huis. Het dak is verdwenen en binnen zijn alle muren, plafonds en vloeren zwartgebla­kerd. Door de schade aan het pand traden er stabilitei­tsprobleme­n op en is er instorting­sgevaar. Om te voorkomen dat iemand het perceel zou kunnen betreden, verwittigd­en ze het stadsbestu­ur. Een werknemer van de technische dienst kwam ter plaatse met nadarhekke­n. De oorzaak van de brand is niet bekend en wordt verder onderzocht door de politiezon­e Carma. beelden van de bewakingsc­amera zijn twee personen te zien. Ze zijn door het vals plafond gezakt en daardoor is het alarm in werking getreden. De inbrekers zijn op een kast gevallen. Uiteindeli­jk hebben ze zich uit de voeten gemaakt zonder buit.”

Het is niet de eerste keer dat de Gamma geviseerd wordt door inbrekers. “In de negen jaar dat ik hier werk, hebben we zowat jaarlijks een inbraak of poging gehad. Vorige week werd de afvalconta­iner achteraan het gebouw nog in brand gestoken”, zucht Vanseer.

 ?? FOTO PPN ?? De brandweer had uren werk om te blussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
FOTO PPN De brandweer had uren werk om te blussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De daders gingen zonder buit op de loop.
FOTO DIRK ROEFFLAER De daders gingen zonder buit op de loop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium