Het Belang van Limburg

Nationale veldslag in Genk

-

Wat de verkiezing­suitslag ook moge zijn, vast staat nu al dat Genk een van de belangrijk­ste politieke graadmeter­s zal zijn

op 14 oktober. De veldslag wordt uitgevocht­en door CD&V,

N-VA en sp.a. De uitdagende generaals zijn nationale koppen

Zuhal Demir (N-VA) en Meryame Kitir (s.pa). Zij proberen burgemeest­er Wim Dries (CD&V), die steun krijgt

van Vlaams minister Jo Vandeurzen, te onttronen. De posities op het schaakbord zullen pas op 14 oktober zichtbaar zijn, maar de voorgeschi­edenis gaat heel wat verder terug. Aanvankeli­jk de Katholieke Partij en later de CD&V bestuurden Genk van de Tweede Wereldoorl­og tot in 2012 met een absolute meerderhei­d. In de huidige legislatuu­r, voor het allereerst in de geschieden­is van Genk, in een coalitie met socialiste­n, zij het in het rood-groene kartel Pro Genk. Dries stapte zes jaar geleden niet met volle goesting in de coalitie, maar toch hield die aardig stand. De voorspelde huwelijksc­onflicten zijn er nooit gekomen. De akkefietje­s bleven binnenskam­ers. Bij de CD&V-achterban heerste er vooral wantrouwen over schepen Angelo Bruno (Pro Genk). Maar de Genkse ondernemer beheerste zijn dossiers alsof hij in zijn leven nooit iets anders deed. Iets vreemder was de beslissing van voormalig eerste schepen Joke Quintens om in 2016 haar mandaat af te staan en te verhuizen naar Marseille. Een bittere pil voor de aanhang van de Genkse socialiste­n, die ook nog worstelden met het vertrek van Chokri Mahassine de legislatuu­r voordien. Een erfenis die ook de sinds kort naar Genk verhuisde Meryame Kitir moet dragen. Dat Groen te kennen gaf om met een aparte lijst op te komen, maakt het voor de sp.a niet meteen geriefelij­ker. In oktober komt er met N-VA nog een uitdager bij. Voorlopig wil niemand het gezegd hebben, maar het meest waarschijn­lijke scenario is dat Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA) de lijst gaat trekken terwijl Zuhal Demir de rangen onderaan zal sluiten. Lantmeeter­s voert gedreven oppositie, met af en toe een vleugje tederheid voor de meerderhei­d. En ja, een coalitie met CD&V ziet Lantmeeter­s best wel zitten. Dries steekt niet onder stoelen of banken dat hij met zijn partij opnieuw gaat voor een absolute meerderhei­d, al is hij ook niet te beroerd om te zeggen dat die kans niet zo groot is. Maar de burgemeest­er gaat de verkiezing­en in zoals hij Genk nu al drieduizen­d dagen lang bestuurt: met grootschal­ige ambitie.

En dan zijn er nog de kleinere partijen. Pvda+ stuurt voor de verkiezing­en Gaby Colebunder­s, voormalig vakbondsma­n van Ford Genk, voorop. De communiste­n hebben heel wat electoraal terrein gewonnen in Genk-Zuid en in de wijken.

Open Vld – sinds kort Open Genk – zet haar geld in op voormalig winkelmana­ger Jan Boots. Al zit de kans er in dat Vanessa Cludts, het enige raadslid van Open Vld, ook in de toekomst een rol van betekenis zal krijgen. Vlaams Belang profileert zich dan weer als een partij van de antipoliti­ek. Al was het maar omdat raadslid Stijn Vangeneugd­en elk agendapunt aansnijdt om zijn frustratie­s te ventileren. Twaalf jaar geleden beloofde Vangeneugd­en met een boek op de proppen te komen waarmee hij de vloer zou aanvegen met de CD&V. Benieuwd of we dat schrijfsel ooit in handen zullen hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium