Het Belang van Limburg

“Het wordt een nieuwbouw met respect voor de geschieden­is” Klooster Termien gaat tegen de vlakte voor 36 woningen

- Chris NELIS

Het bijna tachtig jaar oude klooster van de paters Dominikane­n in Termien gaat tegen de vlakte. In de plaats komen 36 sociale huurwoning­en, waarvan de helft voor senioren en de andere helft voor gezinnen. Verwacht wordt dat het Sint-Albertuskl­ooster begin komend jaar wordt afgebroken, en dat de nieuwe wooncomple­xen tegen eind 2020 klaar zijn. Het gaat om een project van de sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak. In 2013 verlieten de laatste paters het klooster, sindsdien staat het gebouw leeg. Het jaar nadien kocht de stad Genk de kerk en Nieuw Dak het klooster. “We hebben een studie laten uitvoeren om na te gaan of het gebouw nog gerenoveer­d kon worden”, zegt Myriam Indenkleef, directeur van de sociale woonmaatsc­happij. “Maar dat bleek geenszins het geval. En dus wordt het afgebroken en zetten we er iets nieuw in de plaats te zetten.”

Het nieuwe wooncomple­x zal uit drie gebouwen bestaan. Daarin komen twintig appartemen­ten, twaalf huizen en vier duplexwoni­ngen. “De helft daarvan is bestemd voor senioren en de andere helft voor gezinnen”, gaat Indenkleef verder. “De appartemen­ten krijgen een terras en de huizen en duplexen een tuintje. Voor de bewoners komt er ook een ondergrond­se parking. Begin komend jaar gaan de werken voor de afbraak van het klooster van start. Als alles volgens plan verloopt kunnen de huurders tegen eind 2020 hun nieuwe woning in. We ramen de totale investerin­g op zo’n 7,5 miljoen euro.”

Respect

Het Sint-Albertuskl­ooster werd in 1939 gebouwd door de Orde van de paters Dominikane­n. Het is een van de meest typerende gebouwen van de wijk Termien. “Daarom ook dat we voor een nieuwbouw kiezen met respect voor de geschieden­is”, zegt voorzitter Alessandro Cucchiara (Pro Genk). “Dat doen we door te gaan voor een bouwsel dat sterk lijkt op het klooster. Het grootste gedeelte van het gebouw staat al jaren leeg. En sinds vijf jaar woont er zelfs geen enkele pater meer. Het enige stukje dat nog gebruikt wordt is de zaal Horizon achteraan in het klooster. Die gaat met de afbraak ook mee verdwijnen. In het nieuwe complex voorzien we wel ruimte voor een lokaal voor kleine en wat grotere ontmoeting­sactivitei­ten. Maar voor echt grote activiteit­en gaan we in de omgeving op zoek naar een zaal die daarvoor in de toekomst gebruikt kan worden.”

Kerkhof

De Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans­kerk tegenaan het klooster, waarvan de bouw ook in 1939 van start ging, blijft behouden. Die werd een jaar na het vertrek van de paters voor 163.000 euro aan de stad Genk verkocht. “De kerk blijft dus ter beschikkin­g van de parochie”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Michaël Dhoore (CD&V). “De paters wilden de kerk en het klooster niet zomaar verkopen. Een van de voorwaarde­n was dat het gebied een bestemming kreeg met een maatschapp­elijk meerwaarde. De paters vonden het dan ook prima dat er huisvestin­g voor senioren zou komen.” Opmerkelij­k is dat vlak achter het klooster een kerkhof ligt met allemaal paters die ooit actief waren in de parochie. “Dat kerkhof blijft bestaan”, besluit Dhoore.

We kiezen een nieuwbouw met respect voor de geschieden­is: het nieuwe gebouw zal erg op het oude klooster lijken Alessandro CUCCHIARA Nieuw Dak

 ?? FOTO CN/HBVL ?? Het klooster zoals het er nu bij ligt (links) en een tekening van hoe het er in de toekomst uit zal zien.
FOTO CN/HBVL Het klooster zoals het er nu bij ligt (links) en een tekening van hoe het er in de toekomst uit zal zien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium