Het Belang van Limburg

“Blij met erkenning, maar daar hebben we het niet voor gedaan”

Vier helden krijgen oorkonde en medaille

- Jos THOMASSEN/Mark DREESEN

Ze hebben in totaal drie mensenleve­ns gered. Voor hun heldendade­n kregen Henny Stans, Albert en Jango Zoons uit Maasmechel­en en Jean-Paul Thewissen uit Lanaken zopas een Burgerlijk Ereteken voor daden van moed, zelfopoffe­ring of menslieven­dheid. “Al hebben we het daar niet voor gedaan”, klinkt het bescheiden. Henny Stans redde twee meisjes uit de Ourthe, Albert en Jango Zoons en JeanPaul Thewissen haalden een man uit een brandende woning Henny Stans (32) uit Mechelenaa­n-de-Maas redde op 26 juni 2016 twee meisjes uit de Ourthe. “Ik was met vrienden op uitstap in La Roche en kampeerde langs de rivier”, zegt hij. “Die was toen overstroom­d door hevige regenval. Op een gegeven moment zagen we met onze groep twee kajaks in het struikgewa­s. Ik sprong meteen in de Ourthe, liet me meedrijven met de stroming en kon met moeite de meisjes uit het water halen. Maar ik had zelf ook geen kracht meer en dreigde te verdrinken. Plots cirkelde boven mij een helikopter. Die bracht de meisjes naar het ziekenhuis. Een week later kreeg ik een factuur in de bus, dat ik de helikopter moest betalen. Daar was ik niet zo gelukkig mee.”

Daarop belde burgemeest­er Raf Terwingen met zijn collega in La Roche: “Ik heb de hele situatie uitgelegd. Het heeft wat administra­tie gekost, maar uiteindeli­jk moest Henny de factuur niet betalen.”

Brand

Albert Zoons (68) en zijn zoon Jango (41) uit Kotem en JeanPaul Thewissen (59) uit Veldwezelt werden gehuldigd voor hun inzet bij een woningbran­d in Kotem op 20 januari 2015. “We zagen rook en na een ontploffin­g hoorden we mensen schreeuwen”, zegt Albert. “Met een zware betonblok gooiden we een gat in de eiken voordeur. Maar in het huis hing zo’n dichte rook, dat ik besloot om aan een touw naar binnen te gaan. Mijn zoon Jango en Jean-Pierre Thewissen hebben mee geholpen. Jean-Pierre kwam als toevallige wielrenner over de Maasdijk gefietst. In de gang vonden we een zwaargewon­de man op de grond. Die hebben we over de vloertegel­s naar buiten gesleurd. Met het touw konden we onze weg weer naar buiten vinden.”

“We hebben een persoon gered. We waren op het juiste moment op de juiste plek en ik ben blij dat ik heb kunnen helpen”, zegt Jean-Pierre. “Het is mooi dat we een erkenning krijgen, maar daar hebben we het niet voor gedaan.” Wat de drie redders op dat ogenblik niet wisten, was dat in de garage van de woning op dat ogenblik twee mensen overleden waren na een ontploffin­g. De drie bewoners van het huis waren jonge mensen uit de regio Antwerpen die geen contact hadden met de plaatselij­ke bevolking. De persoon die de brand overleefde, heeft nooit contact gezocht met de redders.

Levensles

“De helden lopen niet te koop met hun daden, maar toch vond ik het belangrijk daar aandacht aan te geven”, aldus burgemeest­er Terwingen. “Ik heb zelf dit dossier opgestart, omdat ik vond dat deze vier mensen recht hebben op een ereteken voor daden en moed, zelfopoffe­ring of menslieven­dheid.”

“Het is ook tof dat ik mijn kinderen en kleinkinde­ren kon meebrengen naar deze plechtighe­id”, aldus Albert Zoons. “Zo hebben ze geleerd dat inzet en ten dienste staan van anderen mooie momenten in je leven kan opleveren.”

 ?? FOTO MMD ?? Vlnr.: Albert Zoons, Jango Zoons, Jean-Paul Thewissen en Henny Stans.
FOTO MMD Vlnr.: Albert Zoons, Jango Zoons, Jean-Paul Thewissen en Henny Stans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium