Het Belang van Limburg

Leven van 30 euro per week

Team Hope bedeelt voedselpak­etten aan 201 gezinnen

- Miranda GIJSEN

Team Hope begon drie jaar geleden met de zorg voor negen gezinnen, vandaag zijn er dat exact 201. De vzw van bezielers Luc en Krista Jacobs uit Kozen bij Nieuwerker­ken is intussen uitgegroei­d tot een goed geoliede machine met ruim dertig vrijwillig­ers. Elke drie weken zorgen ze voor een voedselbed­eling. Daarvoor werkt Team Hope samen met de OCMW’s van Sint-Truiden, Nieuwerker­ken, Alken, Heers, Borgloon, Wellen, Zoutleeuw, Landen en Geetbets. Kwart over vijf. Bij min acht graden vertrekken Juan en Freddy met de bestelwage­n richting SintKateli­jne-Waver, in de buurt van Mechelen. Daar opent om klokslag zeven uur groentevei­ling BelOrta de poort voor een tiental sociale organisati­es. “Het zijn er opvallend minder vandaag, dat zal door de koude komen”, merkt vrijwillig­er Freddy op. Het eerste palet met krulsla komt aangerold. Elke organisati­e krijgt een quotum in verhouding tot het aantal gezinnen waaraan ze een voedselpak­ket bedelen.

“Deze groenten zijn niet verkocht tijdens de veiling vanmorgen”, zegt Luc Peeters van BelOrta. “Het is een manier om niet aan voedselver­spilling te doen. We krijgen er ook een toelage van Europa voor.”

Volle kar

Witloof, bloemkool, spruiten, groene kool, tomaten, prei en kropsla. Aan het eind van de voormiddag heeft Team Hope een mooi pakket verzameld. “Nu gaan we nog wortelen en uien kopen, en dan kunnen we terug naar Sint-Truiden. Wat zou ik toch anders doen tijdens mijn pensioen? Zo maak ik me nuttig voor mensen die het meer nodig hebben dan ikzelf”, vindt Freddy.

Om half twee wordt het duo opgewacht door voorzitter Jean-Paul Mathijs, die samen met een ploeg vrijwillig­ers alles in gereedheid brengt voor de voedselbed­eling van die middag. “Naast fruit en groenten hebben we ook een algemeen voedselpak­ket en diepvriesw­aren. Die producten verzamelen we bij supermarkt­en in de buurt. Maar ook voor kleding kunnen de mensen bij ons terecht. Sommige mensen zien we hier huilend vertrekken. Een volle winkelkar, dat is voor velen al heel lang geleden”, vertelt Jean-Paul.

Geen nummer

De ruimte aan het Schurhoven­veld is stilaan te klein voor de werking van Team Hope. Voor het gebouw staat nu een tent, waar de gasten ook even hun verhaal kunnen doen bij een kop koffie. Een moment waar Lou en Patricia elke maand naar uitkijken. “Wij voelen ons hier geen nummer dat een voedselpak­ket komt afhalen. Wij vinden hier veel vriendscha­p en dat babbeltje doet echt wel deugd.”

Kanker, job verloren, echtscheid­ing... Eén ding hebben alle verhalen gemeenscha­ppelijk: voor armoede kies je niet.

X

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Elke drie weken organiseer­t Team Hope een voedselbed­eling.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Elke drie weken organiseer­t Team Hope een voedselbed­eling.
 ??  ?? Voorzitter Jean-Paul Mathijs met bezielers Luc en Krista Jacobs.
Voorzitter Jean-Paul Mathijs met bezielers Luc en Krista Jacobs.
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX
Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Ook voor kleding kunnen mensen bij Team Hope terecht.
Foto KAREL HEMERIJCKX Foto KAREL HEMERIJCKX Ook voor kleding kunnen mensen bij Team Hope terecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium