Het Belang van Limburg

Honderden molshopen op gazon academie Heusden-Zolder

- Zahra BOUFKER

Het gazon voor kasteel Meylandt, waar de Zolderse academie voor beeldende kunsten is ondergebra­cht, ligt vol molshopen. Het grasveld ligt bezaaid met honderden hoopjes aarde. De dieren bestrijden, gaan ze in Heusden-Zolder niet doen. “Oké, het is geen fraai zicht”, geeft burgemeest­er Mario Borremans (Goed) toe, “maar eigenlijk heeft niemand er last van.” “Blijkbaar hebben we hier enorm goede grond”, zegt Borremans. “De voortuin van het kasteel is het ergste getroffen. Dat betekent dat niemand er last van heeft, al is het natuurlijk geen fraai zicht. Maar de gemeenteli­jke groendiens­t gaat de mollen niet bestrijden. We nemen geen maatregele­n. Aan het begin van het maaiseizoe­n gaan de medewerker­s eens goed over het grasveld, en dan zijn de molshopen weg. Vangen gaan we de dieren niet. We laten ze gewoon hun gang gaan.”

Daar is Marijcke Lecock, direc- teur van de academie, is het daarmee eens. “Ik wil niet dat die beestjes doodgaan omdat ons grasveld er even niet uitziet. De molshopen storen niet, het heeft zelfs zijn charmes.”

Kale plekken

De mollen bestrijden raadt Jos Ramaekers, directeur van Natuurpunt Limburg, ook niet aan. Maar maatregele­n nemen kan

wel. “Zoals ze bijvoorbee­ld in Bokrijk doen. De grond van de molshopen wordt daar verspreid zodat het gras mooi gelijkmati­g terug kan groeien. Anders vertoont het gazon overal waar er nu een molshoop is, later een kale plek. De gang onder de molshoop blijft dan ook intact, en zolang de regenworme­n op dezelfde hoogte als de gang blijven kruipen, maakt de mol ook geen nieuwe gangen.” En dus ook geen molshopen, want dat is gewoon de grond die de mol over heeft na het maken van zijn gang.

Maar waarom zijn er dan net nu opeens zoveel molshopen? “De afgelopen weken heeft het nog stevig gevroren. Dat wilt zeggen dat de wormen nu pas terug naar boven komen”, zegt Ramaekers. “En de mollen volgen. De grond van kasteel Meylandt is blijkbaar goede, gezonde grond, want daar zitten duidelijk veel regenworme­n in.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ??
FOTO ZAHRA BOUFKER
 ??  ?? De honderden molshopen verstoren het uitzicht van kasteel Meylandt wel wat, maar kunnen verder geen kwaad. De dieren worden dus ook niet bestreden.
De honderden molshopen verstoren het uitzicht van kasteel Meylandt wel wat, maar kunnen verder geen kwaad. De dieren worden dus ook niet bestreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium