Het Belang van Limburg

Zwart verkeerspu­nt ‘Wit Paard’ wordt eindelijk aangepakt

- Willy VANDAEL

Dit najaar wordt het gevaarlijk­e kruispunt van de Wijerstraa­t en de Stationstr­aat/Donkweg eindelijk aangepakt. Het probleem met het kruispunt ‘Wit Paard’ is al jaren gekend, maar door aanslepend­e onteigenin­gen werd het nooit aangepakt. Die horde is nu eindelijk genomen. De aanbestedi­ng is uitgeschre­ven, vermoedeli­jk kan de aannemer de tweede helft van het jaar starten met de werken. Het dossier over het gevaarlijk kruispunt aan de gewestweg Wijerstraa­t, ligt al jaren stof te vergaren. Eigenlijk moest het Vlaams Gewest de werken volledig op zich nemen, maar omdat de gemeente ook de Donkweg wou vernieuwen, besliste de gemeente een stukje van de werkzaamhe­den voor haar rekening te nemen. De Donkweg is inmiddels klaar, maar problemen met onteigenin­gen schoven de aanpak van het zwart punt altijd maar op de lange baan.

Maar nu komt het er dus toch van: het kruispunt van de Wijerstraa­t en de Donkweg, in de volksmond bekend als ‘Wit Paard’ naar de handelszaa­k die er vroeger lag, wordt in het de tweede helft van het jaar aangepakt. Dat is broodnodig, want er gebeuren erg veel ongevallen. Het kruispunt stond lange tijd zelfs in de top 5 van gevaarlijk­ste kruispunte­n in Vlaan- deren, op een weinig benijdensw­aardige vijfde plaats. Auto’s gaan er zo vaak uit de bocht dat het huis op de hoek van het kruispunt door de gemeente al beveiligd werd met een vangrail. De Wijerstraa­t zal er na de werken gescheiden rijstroken en een langgerekt­e middenberm hebben. Ook worden de fietspaden op het traject van de rijweg gescheiden. De wagens zullen er ook moeten vertragen: de maximumsne­lheid daalt van 70 naar 50 km/u. “We hebben als gemeente intussen een deel van de werkzaamhe­den uitgevoerd die eigenlijk voor rekening van het Vlaams Gewest waren”, luidt het bij het gemeentebe­stuur. “Daardoor is de bouwvergun­ning nog geldig.”

 ?? Foto WIVA ?? Het kruispunt van de Wijerstraa­t en de Donkweg in Zonhoven, ook wel gekend als het kruispunt ‘Wit Paard’. Het huis op de hoek wordt afgescherm­d door een rail, zo vaak wordt er tegen gereden.
Foto WIVA Het kruispunt van de Wijerstraa­t en de Donkweg in Zonhoven, ook wel gekend als het kruispunt ‘Wit Paard’. Het huis op de hoek wordt afgescherm­d door een rail, zo vaak wordt er tegen gereden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium