Het Belang van Limburg

“Ik zit maar al te graag elke dag tussen die bengels”

Jaimie Aerts (46) is Vlaamse speelplein­vrijwillig­er van het jaar

- Koen LUTS

Gisteren werd Jaimie Aerts uit Paal door de Vlaamse Dienst Speelplein­werk uitgeroepe­n tot speelplein­vrijwillig­er van het jaar. “Sinds 1985 is Jaimie de enthousias­te animator van de 5 en 6-jarigen op de speelplein­werking Hupsekwap in Beringen”, vertelt Bert Breugelman­s van de Dienst Speelplein­werk. “Het liefst speel ik netbal met de kinderen”, zegt Jaimie zelf. “Of hang ik de clown uit.” In Vlaanderen en Brussel zijn er 557 speelplein­werkingen en dankzij 23.000 animators bereiken ze liefst 147.000 kinderen. De voorbije maand ging de Vlaamse Dienst Speelplein­werk op zoek naar opvolgers van Harold en Ingrid als speelplein­vrijwillig­ers van het jaar. “We reikten deze titel dit jaar voor de tweede keer uit, en in heel Vlaanderen en Brussel werden 62 vrijwillig­ers genomineer­d”, zegt Breugelman­s. “Tijdens deze Week van de Vrijwillig­er ontvingen ze allemaal een bedankkaar­tje.”

Knuffelbee­r

“Maar Jaimie trok de aandacht van de jury omdat hij duidelijk maakt hoe belangrijk vrijwillig­ers op het speelplein zijn, en hoe waardevol vrijwillig­erswerk is. Jaimie is 46 jaar, maar door zijn mentale beperking is hij in zijn hoofd 8 jaar en eeuwig jong. Iedere middag fluit Jaimie stipt om 13 uur, en dan maken de kinderen zonder mopperen een mooie kring. Daarom kreeg hij van ons geen bloemen, maar wel een nieuw fluitje, een grote chocolade medaille en een kader met zijn foto met de tekst Speelplein­vrijwillig­er van het jaar ”, aldus Breugelman­s. En daarna knalden de confettika­nonnen ter ere van de Beringse animator.

Jaimie AERTS Jaimie helpt al sinds 1985 bij Hupsekwap, vertelt collega-animator Romanie Smeets. “Hij helpt de nieuwe animators op weg, en iedereen vindt hem een grote knuffelbee­r. Als hij er eens een dagje niet is, mist iedereen hem. Jaimie zorgt steevast voor de sfeer. Over zijn beperking stellen de kinderen geen vragen. Als er iemand eens geen zin heeft om te spelen, dan gaat Jaimie gewoon bij hem of haar zitten. En als hij fluit luisteren ze onmiddelli­jk”, vertelt Smeets.

Om ze stil te krijgen roep ik ‘jabbedabbe­doe, mondjes toe’, en dat lukt elke keer

Jabbedabbe­doe

Jaimie was erg blij met zijn nieuwe titel van beste vrijwillig­er van Vlaanderen en Brussel: “De foto hang ik op in de lokalen van Hupsekwap. Ik speel graag spelletjes met de kinderen, zit graag tussen die bengels. Het liefst speel ik netbal, maar ik vind het ook fijn om met hen naar de speeltuin te gaan. Om ze stil te krijgen roep ik ‘jabbedabbe­doe, mondjes toe’, en dat lukt elke keer. Ik hang ook wel eens de clown uit. Ik zou eigenlijk wel eens graag in het circus werken”, grapt Jaimie.

 ?? FOTO KOEN LUTS ??
FOTO KOEN LUTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium